Den Haag gaat door met herinrichting Haagse Markt

DEN HAAG - De gemeente Den Haag houdt vertrouwen in het overleg met de marktondernemers over de opknapbeurt van de Haagse markt. De besprekingen lopen stroef omdat de marktkooplieden zich niet serieus genomen voelen door de gemeente. Ook zou het stadsbestuur zich niet aan afspraken houden. Toch zet Den Haag de plannen om in 2014 te beginnen met de herinrichting door, zo laat een gemeentewoordvoerder weten.

De Haagse markt moet aantrekkelijker worden zodat het meer bezoekers trekt. De gemeente wil daarom onder andere minder verkoopcontainers omdat die een rommelige indruk maken. Ook moeten ondernemers huur gaan betalen voor een container.

Jarenlang overleg

Over deze herinrichting praat de gemeente al sinds 2011 met de marktondernemers, maar nu lijkt de klad erin gekomen.  De Centrale Vereniging voor de Ambulante handel heeft namelijk in een brief naar de gemeente geschreven dat het bestuur ontevreden is over de opstelling van de gemeente. 'Wij hebben geconstateerd dat de gemeente naar buiten brengt dat er overeenstemming is over de herinrichtingsplannen maar de vereniging heeft zijn akkoord niet gegeven.

Er ligt een conceptvoorstel maar dat is eenzijdig door de gemeente opgesteld.' Volgens de vereniging is er nog veel onduidelijk over bijvoorbeeld de hoogte van de huurprijzen en zolang dat het geval is, zullen de marktkooplieden niet instemmen met het voorstel van de gemeente.

Vernieuwing is niet makkelijk

De gemeente erkent dat de vernieuwing van de Haagse markt veel eist van alle betrokkenen. Toch heeft de gemeente vertrouwen in de samenwerking. 'Juist omdat we hetzelfde doel voor ogen hebben: een vernieuwde, schone en veilige markt aan de Herman Costerstraat, ' stelt een gemeentewoordvoerder. 'We beleggen continu informatiebijeenkomsten voor alle 360 vaste vergunninghouders.'

Deel dit artikel: