Het Vredespaleis bestaat woensdag 100 jaar, maar wat doen ze daar?

DEN HAAG - Het lijkt net een kasteeltje en dagelijks staan er tientallen toeristen voor het hek om foto's te maken. Het gebouw staat symbool voor vrede en gerechtigheid. Maar de meeste mensen weten niet precies wat er binnen het Vredespaleis wordt gedaan.
In het Vredespaleis vindt internationale rechtspraak plaats. Ofwel, landen die een conflict hebben met elkaar komen naar het Vredespaleis voor een gerechtelijke uitspraak.
 'Laatst hadden we een conflict tussen Niger en Burkina faso over een grensgebied in de Sahara. De 15 rechters van het internationale gerechtshof buigen zich dan over zo'n grensconflict en doen hier een uitspraak over. Een geschil over een grensgebied wordt op deze manier netjes opgelost en niet met geweld', zegt Jeroen Vervliet directeur-bibliothecaris van het Vredespaleis.

Al 100 jaar 'Vrede'

Woensdag is het voor het Vredespaleis een hele bijzondere dag. Koning Willem Alexander en secretaris-generaal Ban ki-moon zullen o.a. bij de feestelijkheden te gast zijn. 'Ik zal secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban ki-moon begeleiden morgen, ik ben nog niet heel zenuwachtig, misschien komt dat nog', aldus Jeroen Vervliet.

Een rondleiding

Helaas worden er door de vele werkzaamheden nog maar weinig rondleidingen gegeven in het Paleis. 'Dat is jammer, want de mensen moeten ook weten waarom het Vredespaleis zo belangrijk is. Als er ruimte is voor een rondleiding zetten we dit op de website van het Vredespaleis'.