Alphens college wil 'boathouse' in Rijnhavengebied

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het college van burgemeester en wethouders in Alphen aan den Rijn ziet wel iets in een 'boathouse' in het Rijnhavengebied. Er zouden onder meer een werf, een jachthaven en een horecavoorziening moeten komen.
Dit plan is een idee van de Stichting Holland Waterland, met wie het college een samenwerkingsovereenkomst wil tekenen. Het boathouse zou niet alleen ruimte bieden voor ligplaatsen en onderhoud en herstel van schepen, maar ook voor ontmoeting, werkgelegenheid en leer-werktrajecten.
Voor de herstructurering van Rijnhaven is in totaal een budget beschikbaar van 11 miljoen euro uit het Regionaal Investeringsfonds van de Oude Rijnzone en 10 miljoen uit het Herstructureringsfonds bedrijventerreinen van de gemeente.

Markt moet investeren

De herstructurering van het Rijnhavengebied is niet traditioneel, de insteek is dat 'de markt' wordt aangezet tot herontwikkeling. De overheid wil met haar investeringen de juiste speldenprikken geven zodat derden gaan investeren in de herontwikkeling van het gebied.
Zo wil het college onder meer investeren in het verhogen van de Rijnhavenbrug en de brugbediening te optimaliseren en het beëindigen van de bedrijfsactiviteiten van Biesterfeld en Helm Chemicals. Dit moet de weg vrijmaken voor initiatieven van derden, zoals de Stichting Holland Waterland.
De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn neemt naar verwachting in september een besluit over het voorstel van het college.