Apendemonstranten klagen bij politie

Aap
Aap
DEN HAAG - Demonstranten die zaterdag zijn opgepakt in Scheveningen klagen over het optreden van de politie. Ze zeggen 'zeer hardhandig en agressief' te zijn afgevoerd. Volgens de politie is daarvan geen sprake.
De stichting Een Dier Een Vriend (EDEV) demonstreerde tijdens het vuurwerkfestival tegen het gebruik van apen in het laboratorium BPRC in Rijswijk. Daarover waren vooraf afspraken gemaakt. 'Daarna besloot men nog een nieuwe demonstratie te houden', zegt de politie. 'Daartegen is opgetreden.'
Twee mannen zijn aangehouden omdat ze zich niet konden legitimeren en weigerden aanwijzingen van de politie op te volgen. Een ander is opgepakt voor belediging. 'Hij was naar het oordeel van de agenten kennelijk uit op een confrontatie.' Omdat omstanders de aanhouding bemoeilijkten, was volgens de politie 'lichte dwang' nodig.
Volgens de organisatie leidde de arrestatie van de demonstranten in  apenpak tot  'geschokte reacties' van publiek. Er zou een klacht zijn ingediend bij de korpsleiding, maar de politie laat weten nog niet van een officiële klacht te weten.