Syrië overschaduwt verjaardag van het Vredespaleis

DEN HAAG - Het Vredespaleis in Den Haag is woensdag even wereldnieuws. Het statige gebouw bestaat precies 100 jaar. Uitgerekend de dreiging van wapengekletter heeft de verjaardag overschaduwd. De grootse viering stond mede in het teken van zorg over de mogelijke militaire actie tegen Syrië.

De hele dag was het een komen en gaan van rechters, politici en diplomaten. Terwijl belangrijke gasten uit de hele wereld tussen 9 en 10 uur arriveren demonsteren buiten het Vredespaleis verschillende kleine groepen, waaronder ook uitgeprocedeerde asielzoekers.

Eén man wordt gearresteerd omdat hij bij de ingang van het Vredespaleis probeert de weg te versperren voor de aankomende gasten. 

Een aantal mensen is ook speciaal naar het Vredespaleis gekomen om koning Willem-Alexander te zien. Uiteindelijk komt hij als één van de laatsten aan, zonder Maxima.

Syrië staat centraal

Binnen waarschuwt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon er in zijn toespraak voor om niet overhaast tot militaire actie over te gaan tegen Syrië. Hij doet een dringende oproep aan de internationale gemeenschap om een diplomatieke oplossing te zoeken en de VN-inspecteurs in Syrië de tijd te geven om vast te stellen of daadwerkelijk chemische wapens zijn ingezet.

Tegelijkertijd brengt hij in herinnering dat het Vredespaleis de plaats is waar staten hun geschillen langs de weg van het recht oplossen, in plaats van door bloedvergieten.

Hugo de Groot

Premier Mark Rutte herinnert aan Hugo de Groot (1583-1645), de Nederlandse jurist die de grondlegger was van het moderne volkenrecht. Zo ontstond een traditie waarin Nederland eeuwenlang hechtte aan 'stabiele internationale juridische orde'. Ooit kon men zich niet voorstellen dat rechters verdachten van misdaden tegen de menselijkheid zouden berechten. ‘Nu is dat heel normaal’, aldus Rutte.

Deel dit artikel: