Vragen en antwoorden over betalen met je mobiel

DEN HAAG - Duizend consumenten en honderdvijftig winkeliers in Leiden doen mee aan een proef met mobiel betalen. Vanaf maandag kunnen ze met hun mobiele telefoon kleine bedragen afrekenen aan de kassa, zonder dat ze daarvoor een pincode hoeven in te toetsen. De proef wordt mogelijk gemaakt door ABN/AMRO, ING, de Rabobank en de gemeente Leiden. Enkele vragen over betalen met je mobiel.

Wat heb ik eraan?

Wie mee doet aan de proef kan zijn boodschappen heel makkelijk en snel afrekenen. Bij de kassa staat een apparaatje, je houdt je mobiel bij dit kastje en klaar. Geen pasjes, geen pincode en ook geen gerommel met kleingeld.

Hoe werkt het eigenlijk?

NFC staat voor Near Field Communication, het is een contactloze communicatiemethode die gebruikt maakt van de ISM-frequentieband op 13.56 MHz. In normaal Nederlands: in je mobiel zit een chip, die herkent een apparaatje bij de kassa van de supermarkt. De mobiel en het kastje zeggen ‘hallo’ en de betaling is geregeld.

Is het veilig?

De techniek NFC werkt alleen maar tot een afstand van ongeveer 10 centimeter. Dit houdt in dat je wel heel dicht op je voorganger moet staan om zijn boodschappen af te kunnen rekenen. Bluetooth is ook een draadloos communicatiemiddel, maar dit signaal is veel makkelijker te onderscheppen omdat het verder draagt. Denk bijvoorbeeld aan een bluetoothspeaker die muziek laat horen van je mobiel of tablet die acht meter verderop in de gang ligt. Bij NFC heb je dit probleem niet.

Wat gebeurt er als mijn mobiel wordt gejat?

Om te voorkomen dat  iemand dure taarten of flessen exclusieve whiskey gaat kopen met een gestolen mobiel, is besloten dat alleen bedragen tot 25 euro kunnen worden afgerekend. Als in totaal 50 euro is betaald, vraagt de app die de betaling regelt om een pincode. Bedragen boven de 25 euro kunnen wel mobiel worden afgerekend, maar ook dan is een pincode nodig.
Als alles loopt zoals gepland, kan er met een gestolen mobiel dus nooit meer dan 50 euro aan boodschappen worden gedaan.
De app is direct gekoppeld aan de bankrekening, zodat bedragen meteen afgeschreven worden. Wie aan zijn kredietlimiet zit kan ook met de mobiel niet meer betalen.

Kan ik echt overal betalen?

Nee. Aan de proef in Leiden doen 150 winkeliers mee. Duizend mensen hebben zich aangemeld en kunnen dus ook daadwerkelijk met hun mobiel betalen. Deze duizend mensen hebben van de banken een mobiele telefoon gekregen waar een NFC chip in zit. Dat is nodig omdat nog niet alle smartphones zijn uitgerust met deze technologie.

Is het helemaal nieuw?

Nee. In parkeergarages kan vaak al betaald worden via mobiel, en ook de OV-chipkaart maakt gebruik van deze techniek.

Is dit de toekomst?

Veel bedrijven zeggen dat betalen via NFC een glorieuze toekomst heeft. Toch kun je daar ook vraagtekens zetten.  Uit onderzoek van het gezaghebbende Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner blijkt dat NFC niet echt van de grond wil komen. Het bureau verwacht dat in 2013 wereldwijd slechts twee procent van alle mobiele betalingen via dit systeem gedaan zal worden. Dat loopt pas op vanaf 2016. Eerder was voorspeld dat de betalingsmethode al veel eerder een enorme vlucht zou nemen.