Haagse wethouder Marnix Norder stopt

DEN HAAG - PvdA-wethouder Marnix Norder verlaat na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar de Haagse politiek.
Hij is niet beschikbaar voor een wethouderspost en ook stelt hij zich niet kandidaat voor de gemeenteraad. Dat laat hij aan Omroep West weten.
Norder vindt het na bijna 10 jaar in het gemeentebestuur van Den Haag welletjes. ‘Ik heb de afgelopen jaren een aantal belangrijke ontwikkelingen in de stad tot stand kunnen brengen. Zo ben ik trots op de nieuwe Scheveningse boulevard en de vernieuwing in Den Haag Zuidwest die doorgaat ondanks de problemen bij woningcorporatie Vestia.’ Hij weet nog niet wat hij na maart 2014 gaat doen.

Cultuurpaleis

De discussie rond het Cultuurpaleis staat los van zijn besluit, zegt de wethouder die verantwoordelijk is voor dit 'hoofdpijndossier' van 181 miljoen euro. Oppositiepartijen vrezen dat de kosten verder zullen oplopen. Ook binnen zijn eigen partij is verdeeldheid over het cultuurforum. Uit een onderzoek van Omroep West en EenVandaag bleek dat driekwart van de Hagenaars de bouw van het Spuiforum een slecht plan vindt.
Norder zelf vindt het plan ‘voldragen en klaar voor besluitvorming’. Het definitieve besluit over het forum is uitgesteld tot september.

Bouwportefeuille

Marnix Norder werd in 2004 wethouder Ruimtelijke Ordening, Stedelijke Ontwikkeling en Wonen in Den Haag. Ook de jaren daarna hield hij zijn bouwportefeuille. Na de verkiezingen van 2010 werd hij daarnaast verantwoordelijk voor de integratie in de stad.
De ambitieuze PvdA-wethouder deed in Den Haag twee keer een gooi naar het lijsttrekkerschap van de partij maar twee keer moest hij een vrouw voor laten gaan. In 2006 won Jetta Klijnsma de strijd van Norder en in 2010 werd Jeltje van Nieuwenhoven gekozen tot lijsttrekker.