Blauwalg blijft woekeren ondanks lagere temperaturen

Waarschuwingsbord blauwalg
Waarschuwingsbord blauwalg
REGIO - Het aantal gevallen van blauwalg in open zwemwater neemt nog toe, ondanks het feit dat het al wekenlang niet meer tropisch warm is in Nederland. Donderdag gold voor zeven plekken in onze regio een zwemverbod.
Het gaat om Delftse Hout in Delft, Natuurbad Te Werve en Plas Wilhelminapark in Rijswijk, de Noord Aa (zwemstrand and speelvijver) in Zoetermeer, de Wollebrand in Honselersdijk, Plas Prinsenbos in Naaldwijk en het Kaageiland in Kaag en Braassem.
Dat blijkt uit een overzicht op zwemwater.nl, het gezamenlijke overzicht van provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat dat sinds deze zomer bestaat. De overheden controleren in de zomermaanden alle 700 officiële zwemplekken in open water in Nederland.

Gezondsheidsklachten

Blauwalg is een cyanobacterie die bij inslikken flinke gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals huidproblemen, oor- en oogonstekingen en maag- en darmklachten. De bacterie leeft op voedingsstoffen in het water. In vervuild water zit altijd blauwalg, maar juist in zwemseizoen wordt het water warmer en is er veel licht, waardoor de bacterie gaat bloeien en de bekende blauwe drijflaag vormt.
Volgens de waterschappen is de watertemperatuur wel gezakt, maar nog steeds boven de 20 graden, waar de blauwalg dol op is. Omdat het al een hele poos erg droog is, staat het water laag waardoor de temperatuur hoger blijft. Zomerse hoosbuien doen meer kwaad dan goed. De riolering kan zo'n stortvloed vaak niet aan en stroomt over, waardoor vervuild water in plassen en meren terechtkomt en zo nog meer fosfaatrijke voeding voor de bacterie levert.

Bestrijding

Waterbeheerders zijn al jaren bezig om een oplossing voor blauwalg te vinden. Er is geëxperimenteerd met het zuiveren van water met ijzerchloride. Het Hoogheemraadschap van Delfland baggerde deze zomer bijvoorbeeld de bodem van de Dobbeplas bij Nootdorp en daar is de blauwalg tot nu toe niet opgedoken.