OR: KPN via wet beschermen

Logo KPN
Logo KPN
DEN HAAG - Het kabinet en de Tweede Kamer moeten hun invloed gebruiken om de overname van KPN door het Mexicaanse telecomconcern América Móvil te voorkomen. De oproep staat in een open brief van de centrale ondernemingsraad van KPN.
De OR vreest dat de overname de continuïteit en de kwaliteit van de dienstverlening van KPN in gevaar brengt. Daarnaast is de raad bang dat het plan ten koste gaat van banen bij het bedrijf. De raad roept het Rijk nadrukkelijk op met beschermende wetten te helpen.
De ondernemingsraad liet enkele weken geleden al weten bezorgd te zijn over de overname en gaf toen aan alle invloed te gebruiken om KPN als zelfstandig Nederlandse bedrijf te kunnen laten voortbestaan. De raad vraagt de voorzitters van de Tweede Kamerfracties en de leden van het kabinet nu om een gesprek om hun zorgen verder toe te kunnen lichten. De OR vreest vooral dat América Móvil na de overname afspraken die nu worden gemaakt over het handhaven van de kwaliteit van KPN, snel zal laten vallen.
América Móvil maakte begin augustus bekend dat het alle aandelen KPN wil overnemen. De afgelopen dagen sprak de topman van het bedrijf, dat al bijna 30 procent van KPN bezit, hierover met betrokken vakbonden en minister Henk Kamp van Economische Zaken. De vakbonden gaven aan enigszins gerustgesteld te zijn over de plannen van América Móvil. Kamp noemde het gesprek nuttig, maar ging niet op de inhoud ervan in.