Haagse oud-wethouder Stolte in opspraak

DEN HAAG - De Haagse oud-wethouder Wilbert Stolte is als topambtenaar op Bonaire op het matje geroepen door minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Dat meldt NRC Handelsblad.
Sinds CDA’er Stolte in 2011 op Bonaire zit, zijn er grote spanningen tussen hem, het lokaal gezag en justitie. De oud-wethouder heeft als taak toezicht te houden op het bestuur op het eiland dat sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland is. De gemeente wordt al jaren geplaagd door corruptie en een bestuurscrisis. De oud-wethouder moet boven partijen staan.
Volgens bronnen wordt Stolte verweten dat zijn toezicht gebrekkig is en hij in ruzies telkens de zijde kiest van de zittende bestuurders van de UPB, een zusterpartij van het CDA.
Twee politici van het UPB moeten zich in november voor de rechter verantwoorden voor corruptie, valsheid in geschrifte en oplichting. Plasterk schrijft aan de Kamer dat de Rijksvertegenwoordiger vorige week al een ambtsbericht over de bestuurlijke ontwikkelingen op Bonaire gevraagd is.