PvdA wil bakken voor gescheiden afval op het strand

Plastic zwerfvuil op het strand
Plastic zwerfvuil op het strand
DEN HAAG - De PvdA wil dat er op het strand meer gescheiden afvalbakken komen, om bijvoorbeeld plastic apart weg te gooien.
Dat moet leiden tot minder troep op het strand en in zee. Dat zei PvdA-Kamerlid Manon Fokke tijdens een grote opruimactie van de partij langs de Nederlandse kust. Honderden PvdA-leden uit onder meer Den Haag maken het strand schoon. Fokke wil dat staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu met gemeenten gaat praten over de gescheiden inzameling.
Op zoek naar herkomst afval 
In de opruimactie verzamelen de PvdA'ers met prikkers en rode vuilniszakken plastic afval. De troep wordt aan het eind van de dag gesorteerd. De PvdA wil daardoor bepalen of het afval van zee komt of door strandgangers is achtergelaten. Met de actie opent de partij het politieke seizoen. De dag wordt afgesloten met een bijeenkomst in een strandtent, waar de stichting de Noordzee zal spreken over de vervuiling van de zee. Verder laten kunstenaars zien wat met afval kunt doen.
Dieptepunt in peiling
De PvdA-leden zullen ongetwijfeld ook met elkaar praten over de slechte peilingen van de laatste maanden. De partij bereikte zondagochtend een dieptepunt in het onderzoek van Maurice de Hond: als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PvdA nog maar 12 zetels halen.