Snelwegen A4 en A12 in het donker

file nacht snelweg verlicht
file nacht snelweg verlicht
REGIO - Op een groot deel van de snelwegen in de Randstad gaat 's avonds en 's nachts de verlichting uit. In Zuid-Holland gaat het onder meer om de A4 en de A12. Daar gaat de verlichting uit vanaf de nacht van maandag op dinsdag.
Het uitzetten van de snelwegverlichting in het donker levert Rijkswaterstaat een forse besparing op. Landelijk gaat het tot 2020 om een bedrag van 35 miljoen euro, zegt een woordvoerder. De lampen gaan uit op de A4 tussen Den Haag en Amsterdam en de A12 tussen Den Haag en Utrecht.

Op sommige plekken wel licht

Het licht blijft wel aan op de drukste momenten en daar waar het nodig is voor de verkeersveiligheid, zoals bij knooppunten, in tunnels en bij scherpe bochten. Op sommige wegen gaan de lampen al om 21.00 uur uit, op andere gebeurt dat om 23.00 uur. Het blijft dan donker tot 5.00 uur de volgende ochtend.

Veiligheid

Volgens de ANWB heeft de maatregel nauwelijks effect op de veiligheid. Ook ANWB-leden lijken er geen moeite mee te hebben. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zegt juist dat verlichting het verkeer veiliger maakt.
'Het verlichten van voorheen onverlichte wegen leidt over het algemeen tot minder en minder ernstige verkeersongevallen’, laat de SWOV weten.