'Ontbreken snelwegverlichting leidt tot problemen'

file nacht snelweg verlicht
file nacht snelweg verlicht
REGIO - Het ontbreken van de snelwegverlichting op de A4 en de A12 kan wel degelijk tot problemen leiden, zegt verkeerspsycholoog Cees Wildervanck. ‘De kans is groot dat het aantal ongevallen toeneemt.'
Op een groot deel van de snelwegen in de Randstad gaat voortaan 's avonds en 's nachts de verlichting uit. In Zuid-Holland gaat het onder meer om de A4 en de A12. Daar gaat de verlichting uit vanaf de nacht van maandag op dinsdag.
Volgens Wildervanck kunnen automobilisten minder alert zijn en zo een ongeluk veroorzaken. 'Uit onderzoek blijkt dat er 13 procent minder ongevallen zijn wanneer er goede verlichting is, nu dit ontbreekt is het maar de vraag of het aantal ongelukken met 13 procent toe zal nemen. Feit is dat het iets met mensen doet. Of mensen worden alerter of sukkelen in slaap.'
Het licht blijft wel aan op de drukste momenten en daar waar het nodig is voor de verkeersveiligheid, zoals bij knooppunten, in tunnels en bij scherpe bochten. Op sommige wegen gaan de lampen al om 21.00 uur uit, op andere gebeurt dat om 23.00 uur. Het blijft dan donker tot 5.00 uur de volgende ochtend.

ANWB

Volgens de ANWB heeft de maatregel nauwelijks effect op de veiligheid. Ook ANWB-leden lijken er geen moeite mee te hebben. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zegt juist dat verlichting het verkeer veiliger maakt.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft eerder een pilot gehouden in Limburg en Gelderland. Het aantal ongevallen is daar niet toegenomen. Rijkswaterstaat heeft extra personeel ingeschakeld om de ongelukken te analyseren, om te kijken of een ongeluk wel of niet door het ontbreken van de verlichting komt.
Het uitzetten van de snelwegverlichting in het donker levert Rijkswaterstaat een forse besparing op. Landelijk gaat het tot 2020 om een bedrag van 35 miljoen euro, zegt een woordvoerder.