Van Nieuwenhoven wil terugkomen in gemeenteraad Den Haag

DEN HAAG - Fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven van de PvdA in Den Haag wil nog graag een periode door in de lokale politiek. Het liefst als ‘gewoon’ raadslid.
Van Nieuwenhoven (70) was bij de afgelopen raadsverkiezingen lijsttrekker. Zij zegt nu nog steeds op zoek te zijn naar een ‘35 jaar jongere vrouw’ om die taak op zich te nemen. Een geschikte kandidaat heeft zij zelf nog niet gevonden. Maar het zou kunnen dat er zich gegadigden hebben gemeld bij de selectiecommissie, zonder dat Van Nieuwenhoven het weet, zegt zij.
De vraag of zij eventueel zelf bereid is om op opnieuw de lijst te willen aanvoeren, wil Van Nieuwenhoven liever niet beantwoorden. ‘Ik houd niet zo van 'als-dan-vragen'. Maar we hebben in Den Haag 1800 leden. We zouden toch iemand moeten kunnen vinden.’
Van Nieuwenhoven wil graag nog een periode door omdat zij ‘voldoende energie’ heeft om mee te helpen om  er in Den Haag ‘iets goeds van te maken’. Volgens haar heeft de PvdA er in de afgelopen periode veel aan gedaan om bijvoorbeeld te helpen de jeugdwerkloosheid terug te dringen, woningen en de leefomgeving te verbeteren en plannen te ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid.

Kandidaten moesten zich maandag melden

Haagse PvdA’ers die raadslid of wethouder willen worden na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar, moesten daarvoor uiterlijk maandagmiddag één uur een brief sturen aan de selectiecommissies voor die functies. Mensen die lijsttrekker willen worden, hebben nog een maand de tijd om zich te melden.
Van de andere prominente leden van de huidige fractie van de PvdA wil in ieder geval ook Marieke Bolle nog een periode door. Zij heeft zich ook aangemeld als kandidaat-lijsttrekker en kandidaat-wethouder. Fractiesecretaris Lobke Zandstra wil ook graag terugkeren in de raad.  Zij heeft ook gemeld dat zij wethouder ‘een mooi vak vindt en dat graag nog eens wil worden’.  Zandstra heeft nog geen besluit genomen over of ze in de race is om lijsttrekker te worden. Rajesh Ramnewash wil niet uitgebreid reageren, maar zegt geen van de functies ‘uit te sluiten’. 

Wethouder Kool kan nog een maand nadenken

Van de drie PvdA-wethouders keert in ieder geval één niet terug. Vorige week werd bekend dat bouw-wethouder Marnix Norder na de verkiezingen afscheid neemt van de lokale politiek. Zijn collega Rabin Baldewsingh wil wel door als wethouder en eventueel raadslid. Hij heeft nog geen besluit genomen of hij lijsttrekker wil worden. Wethouder Henk Kool zegt dat hij nog geen beslissing heeft genomen over zijn politieke toekomst. Hij verklaart dat hij ‘formeel heeft geregeld dat hij nog een maand de tijd heeft’.