Staatssecretaris Van Rijn: Opvang mag geen daklozen wegsturen

daklozenopvang bedden
daklozenopvang bedden
DEN HAAG - Opvangcentra in grote steden mogen geen daklozen meer wegsturen. Staatssecretaris Martin van Rijn schrijft dat aan de Tweede Kamer.
Hij wil dat de gemeenten harde afspraken maken over de toegankelijkheid van de zorg. Het mag niet meer gebeuren dat opvangcentra daklozen in de kou laten staan. Uit een onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat gemeenten jaarlijks honderden daklozen ten onrechte op straat zetten.
Ambtenaren verkleed als zwerver 
Ook weigeren zeven van de tien gemeenten daklozen die van elders komen onderdak te bieden. Volgens de wet zouden de zwervers in elk opvangcentrum welkom moeten zijn. Ze zouden overal tijdelijk van een bed en brood moeten worden voorzien. Het mag geen verschil maken waar ze vandaan komen. Bij het onderzoek werd gebruik gemaakt van ambtenaren die zich voordeden als daklozen.
De Federatie Opvang, de koepelorganisatie van onder meer daklozenopvangen, vindt het schokkend dat er daklozen op straat worden gezet. 'Het is niet acceptabel dat mensen zonder hulp worden weggestuurd. Het lijkt erop dat zowel gemeenten als opvanginstellingen worstelen met het grote aantal aanvragen om hulp', liet voorzitter Jan Laurier weten. Laurier is oud-wethouder uit Leiden.