Nog veel vragen over zoektocht naar Gosia Orszulik

Stock-politie-water-boot-politieboot
Stock-politie-water-boot-politieboot © John van der Tol
ALPHEN AAN DEN RIJN - Er zijn nog veel vragen over het onderzoek naar de dood van Gosia Orszulik uit Alphen aan den Rijn. Dat bleek dinsdag in de rechtbank. Gosia's lichaam werd op verschillende plekken in stukken teruggevonden. Haar man zit daarvoor vast. 'Als hij aangeeft waar hij iets in het water heeft gegooid, waarom wordt het dan pas een week later gevonden', vraagt zijn advocaat zich af.
De 32-jarige Poolse wordt op dinsdag 21 mei opgegeven als vermist. Een dag later wordt haar man aangehouden, omdat de politie ervan uitgaat dat hij iets met de verdwijning te maken heeft. 's Nachts wordt een koffer met lichaamsresten gevonden in Weteringbrug (Noord-Holland). Het blijkt te gaan om Gosia. Ook op andere plaatsen worden in de daaropvolgende weken nog resten van haar gevonden.
Volgens Van der Linden zijn nog veel dingen niet duidelijk in  het dossier. 'Er is die dagen gezocht op meerdere plaatsen in Alphen aan den Rijn, bijvoorbeeld bij de Zegerplas en in de Rijnhaven. Daarbij is veel materieel ingezet. Maar nergens lees ik terug wat de aanleiding was om juist daar te zoeken. Voor de volledigheid zou ik dat toch willen weten.'

Zaak van leven of dood

Op de dag van de aanhouding ontmoeten Van der Linden en de officier van justitie elkaar op het politiebureau in Leiden, waar de man van Gosia dan wordt verhoord. 'Er waren sterke aanwijzingen dat Gosia nog in leven zou zijn, vertelde ze mij. Rechercheurs hadden het idee dat mijn cliënt het wel wilde zeggen, maar ze kregen hem niet over de streep. Of ik dat niet wilde proberen. Het was een zaak van leven of dood, zei ze. Vreemd genoeg heeft ze me later nooit naar de uitkomst van dat gesprek gevraagd.'
Onduidelijkheid over vindplaatsen
Van der Linden stelt verder dat het onduidelijk is waar de resten van Gosia zijn gevonden. 'De koffer zou eerst gevonden zijn in Lisserboek. Verderop in het dossier wordt gesproken over de Lisserweg in Weteringbrug. Nog weer later gaat het om de Haarlemmermeer bij de A4. En ook over de latere vondsten bestaat onduidelijkheid in het dossier.' De officier zegt ervoor te zorgen dat alles duidelijk in het einddossier komt.
En dan is er nog iets opmerkelijks. 'Op 29 mei wordt mijn cliënt verhoord in een auto', vertelt Van der Linden. 'Hij wijst agenten dan op de Lisserdijk de plek waar hij iets in het water heeft gegooid. Waarom is daar niet meteen gezocht? Hoe kan het dat een passant daar een week later iets moet vinden, in plaats van een agent?' Opnieuw zegt de officier van justitie in het einddossier meer duidelijkheid te zullen geven.