Lucht in Den Haag schoner, maar nog lang niet schoon genoeg

File snelweg
File snelweg
DEN HAAG - De lucht in steden als Den Haag wordt iets minder vies. Maar de Europese normen voor de concentratie van fijnstof en stikstofdioxide zullen niet worden gehaald.
Dat blijkt uit het Jaaroverzicht Luchtkwaliteit 2012 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in steden als Den Haag blijft er een te hoge concentratie van stikstofdioxide in de lucht. Dat komt door het verkeer. De Europese eisen voor luchtkwaliteit gaan in 2015 gelden.

Burgers meten vervuiling zelf

Milieudefensie is ook bezig met het meten van de luchtkwaliteit. De vereniging heeft in woonwijken verspreid over het land meetpunten opgehangen, om te meten hoeveel stikstofdioxide in de lucht zit. De honderdste meter is opgehangen op de hoek van de Sweelinckstraat en het Stadhoudersplantsoen in Den Haag. Milieudefensie presenteert de uitkomsten eind dit jaar.
De organisatie houdt al een tijd de campagne Samen voor een gezonde lucht, om mensen bewust te maken van de gevaren van stikstof. De stof dringt in de longen en kan ernstige ziekten veroorzaken als kanker en hart- en vaatziekten. Er zouden jaarlijks duizenden mensen sterven aan de gevolgen van vieze lucht.