Omstreden moslimvlag roept vooral veel vragen op

DEN HAAG - Een aantal mannen, een Haags voetbalveldje en een vlag. Dat lijkt niks bijzonders, totdat die vlag symbool staat voor een extremistische moslim-groep. Het draait allemaal om een foto van dit tafereel, die maandag op internet verscheen.
De foto vertelt het verhaal een man die op een Haags veld steun betuigt aan een conservatieve Islamitische beweging. Op het veld is het logo van ADO Den Haag te zien, maar de Haagse club liet maandag weten er niets mee te maken te hebben.
De foto leidt tot verontwaardiging, angst en vooral… veel vragen. Volgens Arabist Maurits Berger van de Universiteit Leiden is er moeilijk wat over te zeggen: ‘Is het bedoeld om Nederlanders een beetje te provoceren? Of is het om te laten zien dat deze groep Syrië steunt? Alles is mogelijk.
’ Mensen op straat reageren wisselend. Sommigen vinden het eng: ‘Zoals ze staan. Allemaal met hun rug toegekeerd’ en ‘Het maakt me bang.’ Maar anderen willen weten wat er aan de hand is: ‘Ik ben meer nieuwsgierig dan bang.’  Een moslima begrijpt niet waar het nodig voor is:  ‘Ik weet niet wat hiervan de toegevoegde waarde is? Of wat ze er mee willen bereiken?’

'We weten het niet'

De Arabist Berger denkt dat de kans groot is dat de foto afkomstig is van een groepering die Hizbal Tahrir heet, die op een vreedzame manier willen bereiken dat er een islamitische samenleving komt. Hizbal Tahrir is heel erg begaan met Syrië. Hij wil het niet groter maken dan het is: ‘Laten we ons nou niet opfokken, want we weten gewoon niet wat er aan de hand is.’