Partijvoorzitter Spekman: burger moet PvdA-lijsttrekker gaan kiezen

REGIO - DEN HAAG- De lijsttrekkers van de PvdA - zowel landelijk als op lagere niveaus - moeten in de toekomst door alle kiezers en niet alleen meer door leden van die partij worden gekozen.
Op die manier worden burgers meer bij de politiek betrokken en kunnen mensen zelf bepalen aan  wie ze hun ‘vertrouwen’ willen gaan geven.
Dat zei landelijk partijvoorzitter Hans Spekman dinsdag in Zoetermeer. Dat is een van de weinige gemeenten in Nederland waar nu al alle kiesgerechtigden kunnen bepalen wie de lijsttrekker wordt van de PvdA bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Spekman is een groot voorstander van dit systeem, zei hij bij de presentatie van de kandidaten.
Nu worden de lijsttrekkers soms nog in achterkamertjes of soms tijdens ledenverkiezingen gekozen. De landelijk partijvoorzitter vindt dit geen goed systeem en wil er vanaf.

Drie Zoetermeerders willen lijst trekken

In totaal willen drie Zoetermeerders de lijst gaan aanvoeren: Margot Kraneveldt, Taco Kuiper en Frans Muijzers. Kraneveldt heeft al een lange politieke carriere achter de rug. Zo was ze Kamerlid voor eerst de LPF en later de PvdA. Sinds 2011 is ze afdelingssecretaris van de PvdA in Zoetermeer. Taco Kuiper is sinds 2006 lid van de gemeenteraad en de huidige fractievoorzitter. Frans Muijzers was van 2002 tot 2006 raadslid en daarna een periode wethouder van onder meer onderwijs en wonen.
De Zoetermeerders kunnen tussen 12 en 19 oktober een stem op een van de drie uitbrengen. Om te voorkomen dat ‘grappenmakers’ de stemming al te veel gaan beïnvloeden worden er wel kleine barrières opgeworpen. Zo moeten deelnemers twee euro betalen, een verklaring ondertekenen dat ze het ‘progressieve gedachtengoed onderschrijven’ en aantonen dat zij inwoner zijn van Zoetermeer.