Zeven woningen in Rijswijk ontruimd wegens asbest

Woningen ontruimd wegens asbest in Zoetermeer
Woningen ontruimd wegens asbest in Zoetermeer
RIJSWIJK - Zeven appartementen aan de Dr. H.J. van Mooklaan in Rijswijk zijn dinsdag ontruimd, omdat er in de flat asbest aangetroffen is. De asbest is aangetroffen in een gang op de beganegrond waaraan de appartementen liggen. De bewoners hebben tijdelijk een andere woning gekregen.
De verwachting is dat de asbestsanering vier weken gaat duren. Volgens eigenaar Rijswijk Wonen hebben de bewoners geen gezondheidsrisico gelopen. De verhuurder zegt dat tijdens een standaardcontrole het vermoeden ontstond van asbest.

Inspectie

Rijswijk Wonen heeft daarop een inspectie laten uitvoeren door een gespecialiseerd bureau. Naast de gang zijn er ook aanwijzingen dat er asbest zit in de woningen op de begane grond. Niet bekend is hoeveel, of hoe schadelijk het is, stelt Rijswijk Wonen. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat zich asbest bevindt op de bovenliggende verdiepingen van de flat.
Bewoners moesten meteen weg
De bewoners zijn hals over kop hun huis uitgehaald. 'Er zit asbest in uw huis, u moet nu weg!'. Over het algemeen gaat het om hoogbejaarde huurders. Bij sommigen was flink wat overredingskracht nodig om de bewoners uit hun huis te krijgen.
Gezondheid
Rijswijk Wonen schrijft in een persbericht: 'Om de gezondheidsrisico’s zo veel mogelijk te beperken, is het noodzakelijk dat alle bewoners op de begane grond hun woning verlaten.’ Het betreft zeven woningen. De bewoners hebben inmiddels vervangende woonruimte aangeboden gekregen.
De verwachting is dat zij circa vier weken elders zullen verblijven. Mocht blijken dat de asbest niet in de woningen zit, dan kunnen zij eerder terugkeren naar hun eigen woning.
'Geen acuut gevaar'
Volgens Rijswijk Wonen is er geen enkele aanwijzing dat bewoners een acuut gezondheidsrisico lopen. ‘Het betreft een mogelijk risico. Het meeste asbest is ongevaarlijk, zolang je er niet in boort of aan zaagt. Toch mogen we geen enkel risico lopen. Vandaar de ingrijpende maatregelen', aldus Rijswijk Wonen.