Lage Zijde Alphen: 20 jaar oude plannen weer uit de kast

ALPHEN AAN DEN RIJN - De ontwikkeling van het verpauperde stadshart de Lage Zijde in Alphen aan den Rijn is letterlijk terug bij af. Het gemeentebestuur haalt bijna 20 jaar oude plannen weer uit de kast.

Omroep West sprak met de stadsarchitect die destijds de allereerste plannen bedacht. Zijn idee: betrek het water bij het centrum.

Al bijna 20 jaar wordt geprobeerd de helft van het centrum van Alphen aan den Rijn, de Lage Zijde, op te knappen. Er zijn al wat heel plannen versleten. De gemeente heeft al voor 80 miljoen aan panden gekocht en drie projectontwikkelaars hebben hun tanden er op stuk gebeten. Vorige week bleek dat de derde ontwikkelaar, VORM, niet genoeg winkels kon verhuren.

Met de handen in het haar heeft het stadsbestuur nu drie deskundigen om advies gevraagd. Zij hebben dinsdagavond samen met wethouder Tsaerd Hoekstra een presentatie gegeven over wat er nu met het centrum moet gebeuren.

Oude Rijn

Hun advies: ‘Alle oude plannen van tafel, die waren te ambiteus. En kijk naar wat Alphen uniek maakt en probeer daarmee mensen naar de stad te trekken. Alphen is sowieso uniek door de Oude Rijn die door het centrum loopt. Betrek dit bij de ontwikkeling', stelt Hans de Jonge, hoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU. Hij is een van de deskundigen die door de gemeente zijn ingeschakeld.

Dit advies doet verdacht veel denken aan het plan van de stadsarchitect van het eerste uur, Gunnar Daan. ‘Mijn plan was om het water bij de ontwikkeling te betrekken.' Hij wilde een zogenoemde insteekhaven maken en zorgen dat je kon wandelen langs het water.

‘Dit water ziet er leuk uit, zeker als er horeca bij is. In mijn plan was er ook ruimte voor cultuur op het Thorbeckeplein. Als je dit allemaal goed regelt, trekt het vanzelf mensen aan en dan komt de commercie vanzelf.'
 
Geld verdienen was belangrijker

Stadsarchitect Daan heeft de ontwikkeling van de Lage Zijde de afgelopen jaren niet meer gevolgd. ‘Mijn plannen konden toen geen doorgang vinden omdat men winkels belangrijker vond. Ze konden daar natuurlijk geld aan verdienen. Maar nu blijkt dat er geen geld meer aan verdiend kan worden, komt het oude motief weer bovendrijven, gewoon een leuk centrum voor de Alpenaren. Ik ben van de stadsontwikkeling en niet van de stad waar geld mee verdiend moet worden.'

Deel dit artikel: