Delftse molen De Roos weer teruggeven aan vereniging

Molen De Roos
Molen De Roos
DELFT - Vereniging de Hollandsche Molen is vanaf deze week weer eigenaar van molen De Roos in Delft. Spoorbedrijf ProRail had de molen aan de Phoenixstraat vier jaar in zijn bezit vanwege de aanleg van de spoortunnel, maar heeft het gebouw nu weer teruggegeven aan de vereniging.
Bij aanleg van de Delftse spoortunnel was het van belang dat de historische molen uit 1679 niet beschadigd zou worden. Om de verantwoordelijkheden tijdens de bouwwerkzaamheden goed geregeld te hebben, werd besloten de molen over te dragen aan ProRail.

Tijdelijk verhoogd

Tijdens de werkzaamheden is de molen tijdelijk een meter verhoogd. Op die manier kon er aan de tunnelbuis onder de molen worden gewerkt. Na de afronding van alle werkzaamheden is het historische bouwwerk weer op zijn plek gezet. De molen is het project ongeschonden doorgekomen.
Het vijfhonderd ton wegende bouwwerk is woensdag officieel overgedragen. Dat werd gevierd door de wieken van de molen te laten draaien. Dat was een tamelijk unieke gebeurtenis, omdat de wieken van Molen De Roos normaal niet draaien.