Boosheid over verhuizing bewoners Voorburgse zorginstelling

LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Bewoners van verpleeghuis Het Anker in Voorburg stappen naar de zorginspectie. Zij en hun familie zijn woedend op de directie van de overkoepelende zorginstelling WZH.
De bewoners van Het Anker kregen vorige maand per brief te horen dat hun verpleegafdeling op korte termijn gaat sluiten. In de brief raadt de directie de bewoners en hun familieleden af om zich te laten vertegenwoordigen door het actiecomité. Volgens sommige bewoners doet de directie dat in taal die ze intimiderend vinden.

'Brief terugnemen'

Ook CDA-raadslid Aart Paardekooper uit Voorburg vindt de brief te ver gaan. 'Ik vind de brief intimderend en ik zou de directie adviseren om hem terug te nemen', zegt Paardekooper.
In de brief zegt de directie dat ze nagaat of vertegenwoordiging door het actiecomité invloed heeft op de zorgleveringsovereenkomst. 'Daarmee kom je aan de pijlers van het bestaan van deze bewoners', zegt een boze Paardekooper. Het actiecomité heeft inmiddels besloten de Inspectie voor de Gezondheidszorg in te schakelen.

Verhuizing

Aanleiding tot de onenigheid is de voorgenomen verhuizing van een deel van de zorginstelling. Volgens het actiecomité voert de directie alleen achteraf overleg met de bewoners.
Een van de bewoners, de 87-jarige Theo Wesker, vindt de dreigende verhuizing van zijn 88-jarige vrouw een ramp. 'Ik ben bang dat ze het niet gaat overleven', zegt hij. Zijn vrouw wordt verzorgd vanwege een vergevorderd stadium van de ziekte van Alzheimer. 'Toen ze hier kwam, vertelde de directie me dat ze mocht blijven tot haar laatste snik. Nu zal ze in korte tijd twee keer moeten verhuizen, met alle gevolgen van dien', zegt hij. Van het voornemen om te verhuizen hoorde hij naar eigen zeggen 'toen het al op papier stond'.

Schriftelijke reactie

De directie van Woonzorgcentra Haaglanden wil niet voor de microfoon reageren, maar komt binnenkort met een schriftelijke reactie op de kritiek.