'Ruim 20.000 mensen krijgen de mazelen'

Inenten
Inenten
REGIO - Meer dan 20.000 Nederlanders krijgen uiteindelijk de mazelen. Dat zegt professor doctor Jaap van Dissel woensdag in het EO-programma De Vijfde Dag. Van Dissel is de directeur Infectieziektenbestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij volgde onlangs Roel Coutinho op.
Het RIVM heeft 1226 gevallen van mazelen geregistreerd. Het werkelijke aantal ziektegevallen ligt vermoedelijk tien keer zo hoog. Uiteindelijk krijgen tussen de 20.000 en 30.000 mensen de mazelen, voorspelt Van Dissel. Hij verwacht 'dat deze epidemie dezelfde grootte zal krijgen als de vorige epidemie' en dat de piek in het najaar is.

Verdubbeling

Het aantal gevallen van mazelen is in de regio Hollands Midden in drie weken tijd meer dan verdubbeld. Landelijk neemt het aantal gevallen van de zeer besmettelijke ziekte juist af. Hoe dat komt is volgens de GGD Hollands Midden lastig vast te stellen.
In onze regio is de vaccinatiegraad tegen mazelen vooral lager in een paar dorpen in het Groene Hart, zoals Bergambacht.