Haagse republikein naar de koning voor het Droomboek

DEN HAAG - Het is donderdag een bijzondere dag voor Hagenaar Rob Vlastuin. Hij gaat naar Paleis Het Loo in Apeldoorn voor de overhandiging van het eerste exemplaar van het Droomboek voor de koning. Zijn droom is ‘De Republiek der Nederlanden’.
Koning Willem-Alexander neemt donderdag op Paleis Het Loo in Apeldoorn het eerste exemplaar van het Droomboek in ontvangst. Het boek bevat ‘positief gestemde dromen voor ons land’ in de vorm van onder meer wensen, gedichten, schilderijen en tekeningen. Honderden droominzenders zijn aanwezig, onder wie republikein Rob Vlastuin.

Een antieke kaart was voldoende

De Hagenaar was altijd al republikein: ‘Die erfelijke troonsopvolging is echt compleet achterhaald’. Maar hij stoorde zich helemaal aan alle ‘euforie’ rond de troonswisseling, zoals hij het zelf omschrijft. Bedoeld als een ludieke actie stuurde hij zijn droom naar de jury voor het Droomboek. De inzending was kort, maar krachtig. ‘Nederland is er klaar voor: Republiek der Nederlanden!’ met daaronder een antieke kaart van de Nederlanden in de 17de eeuw toen er nog sprake was van een republiek.
‘Mijn idee was niet om in het boek te komen.' Vlastuin was zacht uitgedrukt ‘verbaasd’ toen zijn hij een mailtje kreeg dat zijn inzending in het boek zou worden opgenomen. ‘Dit is een grap, dit kan niet.' Maar het bleek echt waar. Het is hem niet helemaal duidelijk waarom de kritische inzending geselecteerd is. Hij vermoedt dat het boek een afspiegeling moet zijn van de samenleving ‘en republikeinen horen daar ook bij’.

Uitnodiging

Het bleef niet bij de republikeinse droom in het boek, Vlastuin en zijn vrouw kregen ook een uitnodiging voor de officiële overhandiging van het eerste exemplaar aan de koning op Paleis Het Loo. Zo'n honderd inzenders van de 'dromen voor ons land' zijn aanwezig.
‘Tsja, daar moest ik even over nadenken’, zegt Vlastuin. ‘Ik wil natuurlijk geen onderdeel zijn van alle festiviteiten.' Maar hij besloot toch te gaan met zijn vrouw, die zeer koningsgezind is. ‘Ik kan dan misschien toch iets van een republikeins geluid laten horen.'
De digitale versie van het boek is vanaf 16.00 uur te downloaden. Vanaf 18.00 uur donderdagavond kan elk huishouden een gratis exemplaar ophalen bij de boekhandel.