Kabinet: Alleen de Nederlandse wet geldt in de Schilderswijk

DEN HAAG - In de Haagse Schilderswijk geldt maar één rechtssysteem en dat is de Nederlandse wet. De ministers Lodewijk Asscher en Ivo Opstelten hebben dat gezegd tijdens het Kamerdebat over shariawijken.
Ze namen afstand van de stelling van de PVV dat er sprake is van een sharia-enclave waar orthodoxe moslims de dienst uitmaken. Volgens minister Opstelten heeft de politie gezag in de wijk en is er geen reden om nieuwe wetten met extra bevoegdheden te maken.

Daling aantal inbraken en geweld

Hij was vol lof over de resultaten die de afgelopen jaren geboekt zijn: er is een daling van het aantal inbraken en geweld op straat. 'Dat is een goede score, al moest Den Haag wel van ver komen', zei Opstelten. Minister Asscher deelde een compliment uit aan de christelijke Beatrixschool in de Schilderswijk voor de kwaliteit van het onderwijs.
Minister Stef Blok vond dat Den Haag goed bezig is met de ontwikkeling van bouwkavels bij het spoor vlakbij de wijk. Mensen mogen daar hun eigen huis ontwerpen. Blok bezocht onlangs met wethouder Marnix Norder de nieuwe locatie, waarvoor veel belangstelling is.