Advocaten Quote 500-bende vinden bewijs OM dun

Archieffoto rechtbank
Archieffoto rechtbank
DEN HAAG - De advocaten van de hoofdverdachten in de Quote 500-zaak veegden donderdag de vloer aan met de motivatie van het Openbaar Ministerie (OM) voor de straffen die eerder geëist zijn. De raadslieden eisten vrijspraak voor hun cliënten.
Ze stellen onder meer dat door justitie niet is bewezen wie er achter de laptop hebben gezeten om adressen op te zoeken van rijke mensen uit het blad Quote. Volgens advocaat Mariano Canaterella kon iedereen het huis in de Hildebrandstraat zowel via de achter- als voordeur in- en uitlopen. ‘Er hing zelfs een touwtje uit de brievenbus van de voordeur om binnen te komen’, betoogde de raadsman donderdagochtend voor de rechtbank in Den Haag.

Celstraf van vijf jaar

Het Openbaar Ministerie eiste eerder deze week tegen zijn cliënt een gevangenisstraf van vijf jaar. De verdachte zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan witwassen en verschillende inbraken. Samen met zijn twee broers en een vriend wordt hij door justitie gezien als de spil van de Quote 500-bende. Vanuit het huis aan de Hildebrandstraat in de Haagse Spoorwijk zouden de inbraken gecoördineerd zijn.
Ondanks dat de politie lange tijd het huis heeft geobserveerd met een camera gericht op de voordeur, kan volgens Canaterella justitie niet weten wie er achterom kwamen. Justitie had ook opgenomen gesprekken als bewijs. ‘Er zijn meer mensen die de naam van mijn cliënt hebben’, aldus Canaterella die ook vindt dat er niet gesproken kan worden van een bende. ‘Sinds wanneer is er sprake van een bende als je vaak contact met je broers hebt?'

Grote sommen geld

In de Hildebrandstraat werden verder door de politie grote sommen geld gevonden. Volgens de raadsman haalde zijn cliënt het geld geregeld van de bank nadat hij zijn uitkering had gekregen. ‘Hij hoefde thuis geen kostgeld betalen. Daardoor kon hij sparen. Van anderen kon hij goud kopen om vervolgens weer door te verhandelen. Dat is een lucratieve handel als je bedenkt dat elke goudhandelaar weer een andere prijs biedt’, aldus de advocaat.
Justitie voelt vrijdag negen andere verdachten van de Quote 500-bende aan de tand over hun aandeel bij de vele inbraken bij rijke mensen. Eén van de verdachten is een ambtenaar van de gemeente Den Haag die informatie over adressen zou hebben doorgespeeld naar de bende. Andere verdachten die terecht staan, zouden voornamelijk betrokken zijn geweest bij het witwassen van gestolen sieraden.