Geen gedwongen verhuizing demente bejaarden WoonZorgcentra Haaglanden

Een verzorgende begeleidt een oudere man bij het lopen.
Een verzorgende begeleidt een oudere man bij het lopen.
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - De gedwongen verhuizing van verzorgingshuizen Het Anker, Leilinde en Rustoord in Leidschendam-Voorburg gaat niet door. Volgens de zorginstelling WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) is er onvoldoende draagvlak voor de verplichte verhuizing.
WZH wilde de zorg per doelgroep gaan organiseren, waarbij er specialistische wooncentra moesten komen. Daarvoor zouden veel bewoners van de huidige verzorgingshuizen moeten verhuizen. De verpleegafdeling van Het Anker in Voorburg zou op korte termijn worden gesloten. Familieleden vreesden dat de demente bewoners een dergelijke verhuizing niet zouden overleven.

Actiecomité

Bewoners van Het Anker en hun familieleden richtten een actiecomité op dat met de directie over de verhuizing wilde praten. De directie schreef de bewoners vervolgens een brief waarin werd gesteld dat samenwerking met het actiecomité gevolgen zou kunnen hebben voor hun zorgovereenkomst. De bewoners vinden die brief intimiderend en zijn naar de zorginspectie gestapt.
Volgens WoonZorgcentra Haaglanden is het nooit de bedoeling geweest om mensen te intimideren met de verstuurde brief. In de reactie laat WZH ook weten dat ze zich wil houden aan de officiële wettelijke vertegenwoordiging van bewoners. WZH heeft zorgcontracten afgesloten met de bewoners, maar niet met de leden van het actiecomité. 'Daarom vroegen we in de brief naar de daadwerkelijke wettelijke contactpersoon', zegt een woordvoerder van WZH.