Steun voor reddingsplan Den Haag Zuidwest

DEN HAAG - Het reddingsplan voor de herstructurering van Den Haag Zuidwest krijgt steun van de Haagse gemeenteraad. Bijna alle partijen zien de deal met woningcorporatie Vestia als een noodzakelijk kwaad, zo bleek donderdagavond tijdens een commissievergadering. Het moet ervoor zorgen dat de wijk niet achteruitgaat.
Het reddingsplan is nodig omdat Vestia vanwege grote financiële problemen de voorgenomen bouwprojecten in de wijk niet meer kan uitvoeren. Om te voorkomen dat de herstructurering in Den Haag Zuidwest stil komt te liggen, sloot de Haagse wethouder Norder een deal met Vestia.

Renovatie en sloop woningen

Het houdt in dat er een Wijk Ontwikkelings Maatschappij (WOM) wordt opgericht. Vestia brengt een paar duizend woningen in en de gemeente investeert 80 miljoen euro om deze huizen te renoveren of te slopen en hiervoor nieuwe terug te bouwen. Uiteindelijk denkt Den Haag dit geld of een deel ervan terug te verdienen door het verkopen van de woningen.
Vrijwel alle partijen zijn tevreden over het plan. ‘Toen het nieuws van Vestia bekend werd, zaten we allemaal met grote ogen te kijken’, zegt PvdA-raadslid Jos de Jong. ‘Maar nu is er een oplossing voor Den Haag Zuidwest en dat is goed nieuws.’

'Werk in Zuidwest mag niet stilvallen'

Wel stoort het de raad dat de gemeente moet opdraaien voor fouten die in de top van Vestia zijn gemaakt. ‘Maar het werk in Den Haag Zuidwest mag niet stilvallen’, vindt VVD-raadslid Rob van der Laar. ‘En helaas moeten we wat doen.’
Alleen de PVV is fel tegen het plan. PVV-raadslid Bart Brands vindt dat de overheid zich niet moet mengen in het verkopen en bouwen van woningen. ‘Laat dat aan de markt over. Nu moet de belastingbetaler ervoor opdraaien.’ Vanaf 1 januari zullen de eerste projecten in Den Haag Zuidwest starten.