Wie is Samir A.? Een overzicht van oppakken tot veroordeling

Samir A
Samir A
DEN HAAG - De Nederlandse terrorist Samir A., die vrijdag is vrijgekomen, is vier keer gearresteerd geweest. Hij kreeg uiteindelijk in totaal 13 jaar celstraf, maar het Openbaar Ministerie heeft bij de verschillende processen veel moeite gehad om hem veroordeeld te krijgen.
Samir mocht onder voorwaarden vrijdag de gevangenis verlaten. Hij heeft tweederde van zijn straf uitgezeten. De verschillende arrestaties, processen en veroordelingen gaan terug naar 2003. Toen werd A. aangehouden voor het voorbereiden van een aanslag. De politie trof bij een huiszoeking kunstmest en zoutzuur aan. Het kwam niet tot een proces.

Tweede arrestatie

Samir A. werd opnieuw opgepakt in juni 2004 vanwege een roofoverval in Rotterdam. Bij huiszoeking werden plattegronden van diverse gebouwen gevonden en ook wapens en chemische stoffen. Hij werd aangeklaagd voor de overval en voor het beramen van aanslagen, maar alleen veroordeeld voor verboden wapenbezit. Hij kwam vrij in 2005. Er volgden vele processen. Via de Hoge Raad kwam er een veroordeling in 2007, vier jaar wegens het voorbereiden van moord en een aanslag via brand of een explosie.
Samir A. is in het verleden ook in verband gebracht met de 'Hofstadgroep'. De naam ‘Hofstadgroep’ is bedacht door de AIVD. De veiligheidsdienst gaf deze naam aan een groep radicale Islamitische jongeren afkomstig uit Den Haag en Amsterdam. Nederland hoorde er voor het eerst van in november 2004. Dat was vlak na de moord op Theo van Gogh en vlak voor de politieinval in de Haagse Antheunisstraat.
Bij die inval werden, na een langdurige belegering en afsluiting van een deel van het Laakkwartier, twee leden van de groep opgepakt. Drie agenten raakten gewond. De rechtbank zag Samir als lid van de Hofstadgroep, maar hij is daar nooit voor vervolgd.