'Ambtenaar had onterecht toegang tot gelekte adressen Quote 500-bende'

Buitenkant stadhuis Den Haag
Buitenkant stadhuis Den Haag
DEN HAAG - De ambtenaar die vrijdag terechtstond voor het verstrekken van adressen aan de Quote 500-bende, had niet eens bij die gegevens moeten kunnen komen. Volgens haar advocaat Bob Kaarls heeft de gemeente Den Haag een fout gemaakt door haar de toegang tot de gemeentelijke basisadministratie (GBA) niet te ontzeggen.
'Ze werkte voor de website van de gemeente, maar kennelijk zijn ze vergeten haar autorisatie voor de GBA-gegevens uit te schakelen', zegt Kaarls. 'Neemt natuurlijk niet weg dat ze een eigen verantwoordelijkheid heeft of ze daar wel of niet in kijkt.'

Intern onderzoek

De gemeente laat in een reactie weten niet inhoudelijk op deze zaak in te willen gaan, omdat die nog onder de rechter is.
Wel zijn schending en overtreding van integriteit door een ambtenaar 'altijd aanleiding voor intern onderzoek'. Er wordt dan gekeken hoe herhaling voorkomen kan worden. Dat is nu ook gebeurd.

Geen beloning

Rebecca L. stond vrijdag voor de rechter omdat ze adressen zou hebben verstrekt aan een hoofdverdachte van de Quote 500-bende. Die bende uit de Haagse Spoorwijk heeft ingebroken bij de allerrijksten van ons land. Volgens L. wist ze niet waarvoor de gegevens gebruikt zouden worden. Ze heeft er geen beloning voor gekregen.
> Lees alles over de Quote 500-bende in het dossier.