Jongeren geven hun mening over strafmaat tijdens debat

DEN HAAG - Zo'n 70 middelbare scholieren uit de regio hebben meegedaan aan een debat in het Paleis van Justitie in Den Haag. De rechtbank en het gerechtshof willen weten wat er leeft onder jongeren en hoe ze over straffen denken.
De dag begon met een quiz, waarmee de kennis van het strafrecht werd getest. 'Hoeveel jaar is levenslang?', was een van de vragen die de middelbare scholieren moesten beantwoorden. De meesten waren verbaasd te horen dat dit in ons land echt een levenslange straf is en geen 20 of 30 jaar cel.
Ook de vraag of je dronken op de fiets mag zitten, werd door velen fout beantwoord. Want een dronken fietser kan een bekeuring krijgen, vertelde een strafrechter. 'Hoe moet je dan naar huis als je wat hebt gedronken?' vroeg een leerling zich af.

Stevige discussie

De leerlingen mochten vervolgens reageren op stellingen en konden met elkaar in debat. Vooral de stelling dat ouders gestraft moeten worden voor de daden van hun kinderen, leverde een stevige discussie op.
 'Je kan niet de ouders de schuld geven voor de fouten van hun kind. Jij liegt toch ook wel eens tegen je ouders?', betoogde een scholier.
De meningen van de scholieren worden intern besproken. Het scholierendebat werd georganiseerd in het kader van de Week van de Rechtspraak die maandag begonnen is.