Leden Sharia4Belgium waren op ontruimd Haags trapveldje

Aanhouding moslim in Den Haag
Aanhouding moslim in Den Haag
DEN HAAG - Een aantal van de mannen die zondagavond van een trapveldje in het Haagse Regentessekwartier werden verwijderd door de politie, zijn van de organisatie Sharia4Belgium. Dat zeggen jongens die er bij waren op het voetbalveldje tegen Omroep West. Sharia4Belgium is een radicale moslimorganisatie die in België veel ophef veroorzaakte met extremistische standpunten.
Vijf mannen zijn zondagavond aangehouden omdat ze zich niet konden legitimeren. Ze maakten deel uit van een groep van 41. Volgens de politie hielden de mannen een manifestatie. Omdat de bijeenkomst niet officieel was aangevraagd, heeft de politie in samenspraak met de gemeente en het Openbaar Ministerie de groep van het speelveldje verwijderd.
Volgens de jongens uit de buurt waren ze er aan het voetballen en was er helemaal geen sprake van een manifestatie. ´We voetballen hier iedere zondagavond met jongens uit de buurt´,  aldus een van de hen die anoniem wil blijven. ´Maar dit keer waren er ook andere jongens bij. Ze hadden drinken bij en gebakjes en wilde gewoon meevoetballen. En toen ineens stonden er heel veel agenten en werden we in een hoek gedreven’.

Sharia4Belgium

De mannen die het gebak en het drinken hadden meegenomen waren volgens de jongens van de organisatie Sharia4Belgium.  Die groepering riep onder meer op tot haat tegen niet-Moslims. De organisatie zou officieel overigens niet meer bestaan. 

Ronselen

De mannen van Sharia4Belgium zouden niet hebben geronseld. Wel hebben ze op een gegeven moment een vlag opgehangen waarop de Islamitische tekst staat: ‘Er is geen god naast Allah’.  Volkan Ekrem, een van de jongens uit de buurt, vond het ook wel een beetje raar dat ze die vlag bij zich hadden, maar stelde er geen vragen over.
De politie is massaal uitgerukt. Volgens de jongens uit de buurt waren er minstens tien politiebussen en ook de politiehelikopter is ingezet.
Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag laat weten dat een dergelijke inzet normaal is met dit soort omstandigheden.

‘Burgemeester, politie en OM hebben altijd contact als ergens in de stad een onaangekondigde manifestatie of demonstratie plaatsvindt. Het is ook gebruikelijk dat de politie de aanwezigen vervolgens om hun identiteitsbewijs vraagt. Daar komt bij dat dit veldje niet bedoeld is voor dergelijke bijeenkomsten, maar voor kinderen en jongeren om op te sporten. Deze groep kan er rekening mee houden dat we ze goed in de gaten houden. We zitten er bovenop,’ aldus van Aartsen