Jaag die vervelende fruitvlieg je huis uit

REGIO - Fruitvliegjes komen af op de geur van rottend fruit en andere etensresten. Ze zijn daar waar eten voor ze is. Omroep West hoort dat mensen uit de regio er zeker last van hebben.

'Niet normaal, word er gek van', zegt iemand die tevergeefs elke dag de vuilniszak ververst. 'Wij hebben er ook last van, alle fruit de koelkast in dan hoop ik ze kwijt te zijn', zegt een andere regiogenoot.

Sommige mensen 'wachten tot ze dood zijn', maar anderen pakken het wat rigoureuzer aan: 'Ik stofzuig ze op...dan zijn ze weg...en de volgende dag zijn ze er weer!'

Iemand anders schrijft dat ze het wel mee vindt vallen met de overlast: ‘Ach ja, last... ze vliegen hier ook, maar om nou te zeggen dat ik er 'last' van heb, nee.’ Mensen met een kat of veel spinnen schijnen geluk te hebben. Die eten de vliegjes op, waardoor er geen vliegjes in huis achterblijven.

Hoe voorkom je dat ze komen?

Eerder besteedden we aandacht aan de vraag waar fruitvliegjes vandaan komen, maar hoe kom je er weer van af? ‘Geen fruit kopen’ of gewoon je oude bananen weggooien, zijn enkele tips die bij Omroep West binnenkomen. Maar er zijn natuurlijk mensen die toch graag fruit op voorraad willen hebben.

Het is belangrijk dat het huis schoon is. Gooi vooral etensresten en overrijp fruit weg. Ook is het slim om groente en fruit in een afgesloten verpakking te bewaren.

‘Fruitvliegjes houden van rommel en zure etenswaren. Daarom is het ook verstandig om, wanneer u klaar bent met eten en afwas hebt, meteen af te wassen’, laat iemand op Facebook weten.

Niet alleen de afwas moet weggewerkt zijn, ook bij een schone tafel en koelkast  hebben de vliegjes niets te zoeken. ‘Zorg voor een afsluitbare vuilnisbak, eentje met een deksel dus. Zo komen ze er niet in en zo komen ze er ook niet uit’, geeft iemand nog als tip. Een ander stelt voor om de fruitmand eens af te wassen, zodat de vliegjes daar niet meer op af komen.

Als de beesten toch in je huis zitten, dan is het verstandig om fruit goed te wassen voordat je het opeet. Ook helpt het om een vliegenkap over de fruitschaal heen te zetten, schrijft de semi-overheidsinstelling het Voedingscentrum.

Hoe kom je van ze af?

Omroep West krijgt veel tips binnen over hoe je de fruitvliegjes je keuken weer uit kan jagen. ‘De afvalbak openen en dan wedstrijdje doen wie de meeste kan vangen in 2 minuten. Gewoon handen dichtklappen’, grapt een van onze regiogenoten.

'Ze gaan altijd tegen het raam zitten en dan kun je ze makkelijk doodmeppen’, reageert iemand op de site van Omroep West. Dat linkt allemaal vrij intensief. Er zijn ook mensen die weten hoe je met simpele middelen een val kunt maken.

Maak een val en laat ze erin vliegen

Zo was iemand zo slim om een dop half op een fles rode wijn te zetten. ‘Ze vliegen er allemaal in en kunnen er niet meer uit, dus verdrinken…Ben ze nu bijna allemaal kwijt’, laat een opgeluchte regiogenoot weten.

Een ander heeft een bakje fruit met huishoudfolie afgesloten en er een klein gaatje in geprikt. ‘Eruit kan ie namelijk niet meer. Heb de beste ervaringen met een stukje banaan.’

‘Maak het gaatje niet te groot anders vliegen ze met volle maag zo het gat weer uit’, waarschuwt een ander die ook zo’n soort val heeft gemaakt.

Ook insectenonderzoekers van de universiteit in Wageningen Herman Helsen heeft een tip. Hij raadt mensen aan met een naald gaatjes te maken in een petflesje. Dan moet de fles met wat appelazijn en ongeparfumeerde zeep gevuld worden.De vliegjes komen erop af, gaan wat drinken en verdrinken. Door de zeep kunnen ze niet goed over de vloeistof heenlopen en zinken ze snel.

Deel dit artikel: