'Tyrannosaurus rex nieuwe publiekstrekker Naturalis Leiden'

LEIDEN - Het skelet van de tyrannosaurus rex dat opgegraven is door wetenschappers van Naturalis in Leiden, moet dé publiekstrekker worden van het museum. De 66 miljoen jaar oude dinosaurus is gevonden in de Amerikaanse staat Montana. Het natuurhistorisch museum wil de T-rex vanaf 2017 tentoonstellen.
‘Als natuurhistorisch museum móet je eigenlijk een T-rex hebben’, aldus Naturalis-directeur Edwin van Huis. Toen de dinosaurus werd gevonden heeft Van Huis eigenhandig geholpen het skelet uit te graven. ‘Een T-rex is hét iconische dier. Het is dé dinosauriër die je wilt hebben.’ De dinosaurus is één van de grootste vleeseters die op aarde heeft rondgelopen.

Nieuwe hal

Deze tyrannosaurus rex is de eerste die buiten de Verenigde Staten te zien zal zijn. ‘We zullen een nieuwe hal voor hem bouwen. Dat verdient hij wel. Het wordt een hoge hal met ook andere dinosauriërs erbij’, aldus Van Huis.
De hoogte is nodig vanwege het formaat van de T-rex. Alleen de kop al is bijna anderhalve meter lang. In 2016 zal het museum tijdelijk sluiten om de verbouwing kunnen te bewerkstelligen.

Miljoenen

De tyrannosaurus rex moet echter nog wel worden aangekocht door Naturalis. Het skelet is nu nog eigendom van de Amerikaanse grondeigenaar. ‘Het kost miljoenen. De T- rex is de mooiste dinosauriër, maar daarmee ook de duurste die je kunt vinden.’
Naturalis gaat fondsen werven om het bedrag te kunnen ophoesten. Directeur Edwin van Huis maakt zich geen zorgen over het bedrag: ‘De eerste donaties zijn al aangeboden. We zullen deze week een rekeningnummer openstellen.’