Asscher onderzoekt verdringing banen door arbeidsmigratie

© anp
DEN HAAG - Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken laat onderzoeken of Nederlanders worden verdrongen op de arbeidsmarkt door Polen en mensen uit andere Europese lidstaten. Ook wil hij maatregelen in kaart brengen om die verdringing tegen te gaan.
Asscher heeft dat maandag gezegd na afloop van een top over arbeidsmigratie in Den Haag. Daarbij waren onder anderen minister Stef Blok (Wonen) en ministers uit Roemenië en Bulgarije aanwezig. Aanleiding voor de bijeenkomst was het openstellen van de Nederlandse arbeidsmarkt voor Roemenen en Bulgaren op 1 januari volgend jaar.
In Nederland werken naar verhouding veel laag opgeleide en weinig hoogopgeleide arbeidsmigranten. De minister wil dat die verhouding verandert. Hoogopgeleiden maken volgens hem meer kans om succesvol mee te doen aan de Nederlandse samenleving.

Afspraken over misstanden

Asscher liet verder weten dat hij afspraken heeft gemaakt met de supermarktbranche en de belangenorganisatie LTO over het tegengaan van misstanden in de land- en tuinbouw. Het gaat onder meer om het betalen volgens de cao, het zich houden aan arbeidstijden en het tegengaan van illegale constructies. Supermarkten zullen van de glastuinbouw alleen nog producten afnemen van telers die werken met gecertificeerde uitzendbureaus.