Risico's aardgasbussen onderschat

DEN HAAG - Vervoersbedrijven en overheden hebben te weinig aandacht voor de risico’s van aardgasbussen. Dat geldt ook bij voertuigen die rijden op waterstof, schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport dat dinsdag is gepubliceerd.
Bij de aanschaf kijken bedrijven en overheden vooral naar de milieuvoordelen en veel minder naar de veiligheid van bestuurders, passagiers of de omgeving.

Horizontale steekvlammen

In oktober ontstond brand bij de aardgastank van een bus van Veolia in Wassenaar. Daarbij waren horizontale steekvlammen van wel 15 tot 20 meter lang. Dat duurde 4 minuten. 'Het ongeval in Wassenaar had geen slachtoffers tot gevolg, maar maakte wel duidelijk dat de steekvlammen in een nauwe winkelstraat of tunnel aanzienlijk ernstiger gevolgen kunnen hebben’, schrijven de onderzoekers.

Bus voldeed aan alle eisen

Toch voldeed de uitgebrande bus in Wassenaar aan alle eisen. Zo waren de gastanks op het dak voorzien van zogenoemde afblaasventielen. Die moeten voorkomen dat een tank ontploft door bij bepaalde temperaturen gas te laten ontsnappen. Maar daarin schuilt juist ook een risico, meent de OVV. 'In geval van brand bestaat het risico dat het gas vlam vat.' De OVV waarschuwt dat wanneer een bus in een tunnel stilstaat en de ventielen het gas laten ontsnappen, er een risico op ontploffing ontstaat als het gas niet direct ontvlamt.
In Nederland rijden steeds meer voertuigen op aardgas. Volgens de OVV gaat het inmiddels om zo’n 600 bussen, maar ook nog eens 3000 personenauto’s, 2500 bestelbusjes en een niet genoemd aantal vrachtwagens.