Veel kantoren bij stations staan leeg

Leegstaand kantoorpand
Leegstaand kantoorpand
DEN HAAG - Rond stations in de Randstad staan net zoveel kantoren leeg als op andere plekken in de stad. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten in Twente en Amsterdam en StedenbaanPlus, een samenwerkingsverband van gemeenten en de provincie.
Rond stations werden de afgelopen jaren veel kantoren gebouwd, omdat die snel verhuurd zouden worden. Bedrijven wilden goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, omdat het personeel dan niet meer in de file hoefde te staan. De kantoorlocaties rond stations bleken minder in trek dan verwacht.
Ook de prijs is belangrijk
Volgens de onderzoekers kijken de bedrijven ook naar de huurprijs, het bouwjaar en het opleidingsniveau in de omgeving. Een station in de omgeving bleek geen garantie voor de snelle verhuur van een kantoor. Nederland heeft nu het hoogste percentage lege kantoorgebouwen van Europa. Alleen Athene scoort slechter. In de gemeente Leidschendam-Voorburg staat eenderde van de kantoren leeg.

Idee van Stedenbaan mislukt

De provincie Zuid-Holland heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in het idee van StedenbaanPlus. Nieuwe kantoren en woningen moesten vooral rond stations in onder meer Gouda, Alphen aan den Rijn, Zoetermeer en Leiden worden ontwikkeld.
Er kwam een einde aan de praktijk dat kantoren langs snelwegen werden gebouwd. De provincie wilde af van de 'platte dozen' die het landschap ontsierden. De verwachtingen voor StedenbaanPlus waren hooggespannen. Maar de belangstelling bij ondernemers blijkt nu erg tegen te vallen.