Arnoud van Doorns islamitische collega-politici hebben het moeilijk
De kansen van Arnoud van Doorn op politiek succes
DEN HAAG - Ex-PPV’er Arnoud van Doorn maakte maandag bekend dat hij een islamitische partij wil oprichten. Met een ‘jonge frisse’ partij wil hij meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen.
Maar Van Doorn is zeker niet de eerste met dit idee en critici betwijfelen of hij een kans van slagen heeft. In Europa hebben vergelijkbare partijen het in ieder geval niet makkelijk.
In ons land gingen andere islamitisch georiënteerde partijen Van Doorn voor. De Nederlandse Moslim Partij (NMP) bestond tussen 2007 en 2012. Deze partij probeerde de kloof tussen moslims en niet-moslims te verkleinen. In 2009 deed de partij mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Venlo, maar met 0,5 procent van de stemmen kreeg de partij geen zetel.
De partij heeft ook in 2010 in verschillende gemeenten geprobeerd zetels te winnen, maar dat is nooit gelukt. Meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 en 2012 lukte de partij niet. Vorig jaar hief het bestuur de partij weer op.
Islam Democraten alleen lokaal succesvol
De Islam Democraten (ID) heeft meer succes. Deze partij wil dat tweede en derde generatie allochtonen zich meer thuis voelen in Nederland. In 2006 en in 2010 haalde de partij één zetel in de Haagse gemeenteraad. ID deed in 2006 ook mee aan de Tweede Kamerverkiezingen en haalde toen in zeven kiesdistricten ruim 4300 stemmen, maar dat was onvoldoende voor een zetel.
Na onenigheid binnen de partij, viel de partij uiteen. Zowel de afgesplitste Partij van de Eenheid als de ID konden zetels binnenhalen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Den Haag is nu de enige Nederlandse gemeente met twee islamitische raadsfracties.
Primeur voor het Verenigd Koninkrijk
Het Verenigd Koninkrijk had in Europa de primeur. In 1989 ontstond daar de Islamic Party of Britain. De partij wilde Britse moslims een stem geven en hen helpen in een land met anti-islamitische sentimenten.
De partij heeft in zijn bestaan nooit een zetel in het Britse Lagerhuis of Hogerhuis kunnen binnenhalen. Na tegenvallende resultaten bij lokale verkiezingen werd de partij in 2006 weer opgeheven.
Belgische partijen redden het niet
België volgde in 1992 met de Moslim Volkspartij (MVP) van Brussel en Vlaanderen. Deze partij heeft nooit meegedaan aan een verkiezing, maar is ook nooit officieel ontbonden.
Later kwam de Arabisch-Europese Liga (AEL) op. Dat is een Nederlands-Belgische beweging die de maatschappelijke positie van de Arabische gemeenschap wil versterken.
In 2003 deed AEL samen met de socialistische Belgische partij PVDA mee aan de Belgische federale parlementsverkiezingen. De combinatie RESIST kreeg ruim 17.600 stemmen (0,43 procent van het totaal), maar dat waren duizenden stemmen minder dan de PVDA bij de vorige verkiezingen kreeg (ruim 24.000).
In de Antwerpse kiesdistricten deed de combinatie het beter. Dat ging om 10.000 stemmen (0,9 procent) tegenover bijna 9.000 (0,84 procent) stemmen vier jaar eerder. Dat betekent dat allochtone AEL-kiezers in Antwerpen de lijst steunden, maar de linkse traditionele PVDA-kiezers niet.
Later dat jaar richtte AEL de Moslim Democratische Partij (MDP) op. Deze partij deed in 2004 mee aan de gewestelijke verkiezingen in Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Maar ook daar vielen de resultaten tegen. De partij haalde slechts 0,27 procent van de Antwerpse stemmen en 0,14 procent van de stemmen in Oost-Vlaanderen. Bij de verkiezingen in 2006 deed de partij niet meer mee.
Franse partij krijgt niet veel stemmen
In Frankrijk startte in 1997 de Parti des musulmans de France (PMF: Partij van de moslims van Frankrijk). De partij verzet zich onder meer tegen het verbod op het dragen van een hoofddoek op openbare scholen.
De partij liet in 2007 vier regionale kandidaten meedoen in de districten Straatsburg, Lyon en d’Argenteuil-Bezons. Ze ontvingen niet meer dan tussen de 1 en 2,3 procent van de stemmen.
Duitse partij haalt kiesdrempel niet
In 2010 kreeg buurland Duitsland er een islamitisch georiënteerde partij bij, de Bündnis für Innovation und Gerechtigkeit (BIG: Alliantie voor Innovatie en Gerechtigdheid). De partij zet zich in voor de rechten van migranten en hun integratie.
In 2010 deed BIG voor het eerst mee met verkiezingen, dat was in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Maar de partij passeerde daar de kiesdrempel niet. Ook in het jaar daarna won de partij geen zetels bij verkiezingen in andere regio’s. En in 2012 haalde de partij zelfs minder stemmen in Noordrijn-Westfalen dan twee jaar eerder.
BIG heeft meer dan duizend leden, maar kon tot nu toe nog geen zetels halen. In 2013 wil de partij meedoen met de algemene verkiezingen voor de Bondsdag.
Spaanse partij nog niet klaar voor verkiezingen
Partido Renacimiento y Unión de España (PRUNE: Partij voor de Renaissance en Unie van Spanje) is de eerste islamitisch-georiënteerde partij in Spanje en werd in 2009 opgericht. Dat partij ziet zichzelf als een conservatieve partij die alle minderheden in Spanje wil vertegenwoordigen.
De partij zou in 2011 meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in een aantal regio’s. Uiteindelijk besloot PRUNE om dat toch nog niet te doen. De partij was er naar eigen zeggen nog niet klaar voor en was bang om weinig stemmen te halen. PRUNE zegt in 2015 wel met de regionale en lokale verkiezingen mee te willen doen.
In Noorwegen wint rechts
De Samtidspartiet (Eigentijdse Partij) die de belangen van Noorse moslims behartigt, bestaat sinds 2009 (aanvankelijk onder een andere naam). De partij kreeg in dat jaar 264 stemmen. Dat is 0,01 procent van het totaal en onvoldoende voor een zetel.
Bij de verkiezingen van afgelopen maandag, deed de partij niet mee. Juist Høyre, een rechtse conservatieve partij , is de grote winnaar van deze verkiezingen.