Kamervragen over schokkend filmpje jeugdgevangenis Teylingereind Sassenheim

TEYLINGEN - Het CDA en de VVD stellen Kamervragen aan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie over een nogal aanstootgevend filmpje dat is gemaakt in jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim.
Op de beelden is te zien hoe gevangenen in de cel drugs, mobieltjes en mogelijk een sleutel van de inrichting bij zich hebben. Ook beweren de jongeren seks te hebben gehad met drie vrouwelijke bewaarders in de jeugdinrichting.
De beelden zijn door de jongeren zelf gemaakt met een mobieltje en werden dinsdag uitgezonden in het televisieprogramma Pownews. Een van de jongeren op de beelden was betrokken bij het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

'Schokkend'

CDA-Kamerlid Madelein van Toorenburg noemt de beelden schokkend. Toorenburg: ‘Dit is natuurlijk een jongere die een heel schokkend delict heeft gepleegd, waar heel veel over te doen is. Dan wil je natuurlijk niet dat zo iemand feestend en flierefluitend in een jeugdinrichting zit. Dat schokt nog een keer de rechtsorde en dat kan niet.’
Teylingereind heeft al langer te maken met incidenten. In 2011 was een opstand in de jeugdgevangenis. Uit onderzoek bleek dat er nogal wat zaken in Teylingereind niet goed gingen.
Toorenburg: ‘De beveiliging was niet orde en de controle was onvoldoende. Inmiddels zou een tandje bijgezet zijn en dan is het heel schokkend dat het toch nog zo mis kan gaan.’

Onderzoek

Justitie wil niet reageren op de beelden en zegt onderzoek te gaan doen. De woordvoerder laat weten dat het filmpje gevolgen heeft voor de gevangenen die op de beelden voorkomen.