Auto-freaks snuffelen aan nieuwste gadgets in Valkenburg

KATWIJK - Een auto die zichzelf inparkeert, of eentje die zelf een ambulance belt na een ongeluk. Het nieuwste van het nieuwste op autogebied was woensdag te zien op Vliegveld Valkenburg, tijdens de demonstratiedag iMobility Challenge.
‘In de toekomst hoeven we steeds minder zelf te doen. Auto’s worden slimmer’, aldus ANWB-directeur Guido van Woerkom. Op de vakbeurs voor mobiliteit en veiligheid zien we de nieuwste technieken. Zoals een auto die zichzelf inparkeert.
‘Je moet wel een paar handelingen doen voordat hij zelf inparkeert, want er kunnen natuurlijk ook fietsers of voetgangers oversteken. En dan gaat het fout. Dus je moet zelf de commando’s geven’, vertelt Rob van der Meij van Mercedes-Benz.

Automatisch remmen

Verder wordt er een vrachtwagen gedemonstreerd die zelf remt wanneer hij bijna in botsing komt. En nieuw is het autosysteem die na een aanrijding zelf de alarmdiensten belt. Ook worden de nieuwste automodellen getoond.
‘Ik heb net met de Tesla S gereden en die staat wel hoger op m’n verlanglijstje nu. En ik heb ook een leuk boodschappenautootje gezien voor mijn vrouw’, aldus één van de bezoekers.

Brokkenpiloten

Op de vraag wie deze snufjes nu het meeste nodig hebben antwoordt botsing-expert Jeroen Schutz: ‘Statistisch gezien blijven mannen de grootste brokkenpiloten’.