Haagse scheidsrechters maken zich zorgen om uitvoering nieuwe regels

DEN HAAG - Scheidsrechters in het amateurvoetbal hebben er sinds afgelopen weekend een hoop taken bijgekregen. De Haagse Scheidsrechters Vereniging maakt zich zorgen om de uitvoering daarvan en heeft om maatregelen van de KNVB gevraagd.
Zo moeten scheidsrechters in de hogere klassen nu vlak voor het begin van de wedstrijd alle spelers vergelijken met de foto op hun spelerspas. De wedstrijd moet daarna meteen beginnen, de spelers mogen zelfs niet meer naar de kleedkamer.
Omdat bezoekende ploegen vaak laat komen, kunnen scheidsrechters zich niet meer goed voorbereiden op de wedstrijd, vreest Jos Straver van de Haagse Scheidsrechters Vereniging. Hij heeft de KNVB gevraagd om bezoekende clubs te verplichten in ieder geval een uur van tevoren aanwezig te zijn, zo stelt hij tegenover Omroep West.

Tien minuten

Een andere nieuwe regel in de lagere klassen is dat een speler die een gele kaart krijgt tien minuten langs de kant moet afkoelen. Daarmee moet agressie op de voetbalvelden worden tegengegaan.
Bij meerdere gele kaarten in korte tijd kan dit ook een aardig administratief probleem worden voor de scheidsrechter. Die moet dan in de gaten houden wanneer welke speler weer het veld in mag. Dat leidde in het eerste weekeinde al tot flink extra werk voor arbiters.