ChristenUnie en SGP toch weer samen voor een Haagse raadszetel

Stembiljet potlood rood
Stembiljet potlood rood
DEN HAAG - Door opnieuw samen deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar, hopen ChristenUnie en SGP in Den Haag weer met minimaal een zetel in de raad te komen.
De Haagse ChristenUnie dacht drie jaar geleden op eigen kracht een plek in de raad te kunnen krijgen en besloot daarom na jarenlange samenwerking geen verbinding meer aan te gaan met de SGP. Die stap pakte verkeerd uit.
Opgeteld haalden beide partijen genoeg stemmen voor een zetel, maar afzonderlijk niet. ‘We hebben nu gekeken naar met welke partijen we zouden kunnen samenwerken', zegt voorzitter Els Douma van de ChristenUnie Den Haag en omgeving. ‘In de SGP vonden we veel dat we herkenden. En we hebben er nu samen veel vertrouwen in dat we minimaal een zetel, maar misschien wel twee zetels kunnen halen.’
Zij wil nu niet meer al te diep ingaan op de redenen om drie jaar geleden afscheid te nemen van de SGP. ‘Dat is achteraf praten. We willen nu samenwerken, zodat we in de toekomst iets moois kunnen doen: een christelijk geluid voor de hele stad laten horen.’

Grinwis lijsttrekker

De lijsttrekker bij de aanstaande verkiezingen is de 33-jarige Pieter Grinwis. Hij is lid van de ChristenUnie en is in het dagelijks leven bestuurlijk en financieel adviseur van de deltacommissaris. Grinwis is al enige tijd zowel landelijk als lokaal politiek actief voor zijn partij.
De nummer twee is de 36-jarige Tineke Smith, ook van de ChristenUnie. Zij is zelfstandig ondernemer en doet al jaren vrijwilligerswerk voor prostituees in Den Haag. Jan Nathan Rozendaal (36) van de SGP staat op de derde plek. Hij is interim-manager bij de provincie Zuid-Holland, bestuurslid bij verschillende maatschappelijke organisaties en jarenlang betrokken bij de SGP in Den Haag.

Evert de Niet op nummer 11

Op nummer elf staat een oude bekende in de Haagse politiek: Evert de Niet. Hij zat eerst jarenlang voor de Politieke Partij Scheveningen in de gemeenteraad en daarna nog kort voor de ChristenUnie/SGP. Hij is een zeer bekend gezicht op Scheveningen.
Volgens de partijen willen ze zich hard maken voor een ‘veilig en leefbaar Den Haag met oog voor de menselijke maat, voor een stad waarin we respect voor elkaar hebben en elkaar recht doen en waarin we zorgzaam samenleven, zeker nu er zo veel verantwoordelijkheden op het gebied van de zorg op gemeenten afkomen’.

Geen kap aan Laan van Meerdervoort

Lijsttrekker Grinwis voegt daaraan toe dat hij wil voorkomen dat de gemeente de monumentale bomen aan de Laan van Meerdervoort gaat kappen om meer plek te maken voor parkeerplaatsen. ‘Typisch een onderwerp waarbij het stadsbestuur niet luistert naar bewoners. Als ChristenUnie-SGP zetten we mensen wel centraal en willen we dat onze jongeren hier hun toekomst kunnen opbouwen.’
Ook vindt hij het ‘onbegrijpelijk’ dat de bibliotheek in de Schildersbuurt is gesloten, terwijl ‘bijna 200 miljoen euro in tijden van crisis in zo’n prestigeproject als een cultuurpaleis worden gepompt’.