Weer meer faillissementen in de bouw in Haagse regio

REGIO - Het aantal faillissementen in de bouw in de regio Den Haag is in de eerste helft van dit jaar fors gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Dat terwijl de overheid de afgelopen tijd juist maatregelen heeft genomen om de bouwsector een impuls te geven.
Zo is er meer budget voor leningen aan starters op de woningmarkt. Dat zou moeten leiden tot extra bouwopdrachten. Ook is het btw-tarief in de bouw tot tijdelijk verlaagd van 21 naar 6 procent.
Ook het derde kwartaal , dat nog tot en met eind september loopt, kan het tij niet keren. In het eerste half jaar van 2012 tekende de Kamer van Koophandel Den Haag 39 faillissementen op in de bouwsector. Tot en met juni van 2013 waren dat er 64. In de maanden juli en augustus van dit jaar waren er ook weer 12 faillissementen in de bouw.

'Bang om geld uit te geven'

Zelfstandige loodgieter en dakbedekker Steven van Leeuwen kan het hoofd nog boven water houden, maar een vetpot is het niet. ‘Mensen zijn bang om geld uit te geven’, zegt hij. ‘Vijf jaar geleden kon ik een badkamer nog totaal renoveren. Nu wordt gevraagd of ik een kraan kan vernieuwen of alleen het bad.’
Dat beeld heerst ook bij de Kamer van Koophandel Den Haag. ‘Het kwartje gaat nog niet de goede kant op’, zegt directeur regiostimulering Ben Schuttenbeld. ‘De neerwaartse spiraal hebben we nog niet weten te keren. De één na de ander blijft omvallen.’

Aanpassingen in zorgwoningen

De Kamer van Koophandel is bezig om projecten op te zetten waarbij niet alleen de zorg wordt gestimuleerd, maar ook de bouwsector. Door ouderen langer in hun eigen huis te laten wonen, kunnen de zorgkosten naar beneden.
Een deel van dat zorggeld zou dan in de aanpassing van de woningen van de ouderen gestoken moeten worden, zodat ze ook thuis kunnen blijven wonen. Dat zou dan moeten gebeuren door bedrijven in de bouwsector. ‘Een win-winsituatie’, aldus Schuttenbeld.