Hollandse Nieuwe haring niet meer Hollands

DEN HAAG - Op Vlaggetjesdag waait volgend jaar geen Hollandse driekleur meer op de haringvloot. De laatste Nederlandse haringschepen gaan varen onder de Britse vlag. De Hollandse Nieuwe is niet langer Nederlands.
De Scheveningse rederij Jaczon viste met de SCH22 en SCH23 als laatste nog onder Nederlandse vlag naar haring. Maar dat zogeheten Wironspan, de Wiron 5 en 6, wordt Brits. Twee oudere Britse trawlers van Jaczon worden uit de vaart genomen.
'Dat doet toch pijn', zegt de Scheveningse oud-haringvisser Nico Pronk (77) in het plaatselijke visserijmuseum Muzee. 'Ook al maakt het voor de vis en voor de haven niet uit, Scheveningen verliest toch twee schepen. Ik zie liever SCH op de boten staan.'

Meer mogelijkheden

Omdat er in de haringrijke Britse wateren gevist mag worden zijn de visserijmogelijkheden onder Britse vlag groter. Nu gaan de Scheveningers daar legaal op haringjacht, vroeger deden ze dat zonder toestemming.
'Mijn vader is wel twee keer opgepakt', weet Nico Pronk zich nog te herinneren. 'Hij was wel snel weer vrij maar het kostte de reder een fortuin. Hij was zijn netten kwijt, moest de vis terugkopen en hij kreeg ook nog eens een vette boete.'

Kaken

'Als ze op die Britse schepen maar wel op de Hollandse wijze blijven kaken', hoopt de bekende Haagse haringboer Martin Buutveld. Zijn kraam op het Buitenhof, net om de hoek van de Eerste en Tweede Kamer, is wereldberoemd.
Er wordt volgens visserijnieuws.nl rekening mee gehouden dat de zeekaakcampagnes op de Wirons onder de Britse vlag niet meer opgestart zullen worden, zeer tegen het zere been van de deskundigen.
'De haring moet op de boot worden gekaakt en dan pas worden ingevroren', legt Buutveld uit. 'Dan kan de haring nog zijn bloed kwijt, anders smaakt die veel bitterder.'

Groen

Ook Pronk houdt vooral van die wat wittere of ‘groene’ haring, al was dat niet altijd zo. 'Vroeger lustte ik het eigenlijk niet', geeft hij toe. 'Ik moest van mijn vader op de boot elke dag haring eten.' Maar nu lust hij er wel pap van, zolang de haring maar op zijn Hollands is gekaakt, zoals hij dat zelf ook altijd deed. 'Eerst kaken en alle ingewanden eruit, dan licht zouten en dan pas invriezen.'
Overigens wordt de meeste Hollandse Nieuwe gevangen in de eerste twee maanden van het seizoen. De wat magerdere haring die nu wordt gevangen wordt verwerkt voor de export en ingemaakt als zure haring.

Herschikking

Directeur Auke van de Kerk van rederij Jaczon, de eigenaar van de haringboten, spreekt op visserijnieuws.nl van een 'herschikking van de capaciteit'. De SCH 22 en SCH 23, gebouwd in 2002, liggen al de hele zomer stil in de haven van Scheveningen, sinds de afloop van de maatjescampagne. Ze gaan pas weer varen als ze over twee tot vier weken onder Britse vlag zijn gebracht.
De eigenaar blijft Schevenings, de bemanning is en blijft Katwijks, alleen de vlag is Brits en het opschrift SCH van Scheveningen maakt plaats voor PH van Plymouth. Een papieren operatie met hoogstens een wat bittere bijsmaak.