T-rex volledig opgegraven door Leidse wetenschappers

LEIDEN - De opgraving van de T-rex, die gevonden is op een ranch in het Amerikaanse Montana, is afgerond.

Het vrijwel complete skelet van de T-rex is op vrijdag 6 september ontdekt op een ranch en bevindt zich momenteel in een Amerikaans laboratorium om verder te worden onderzocht. Maar dat het ooit naar Nederland komt, dat lijdt geen twijfel, zegt directeur Edwin van Huis van Naturalis. Een tand van het dier hebben ze alvast in huis.

De Tyrannosaurus Rex moet het pronkstuk worden van het vernieuwde Naturalis dat in 2017 zijn deuren opent. De vleesetende dinosauriër kon zo’n 12 meter lang en 5000 kilo worden. Met de komst de Tyrannosaurus zal het museum volgens Van Huis compleet zijn.

Vleeseter

'We hebben nu alleen planteneters in onze collectie. Daar moet ook een vleeseter bij en dat moet gewoon een T-Rex zijn. Elk kind kent die dinosaurus, iedereen heeft daar emotie bij', aldus Van Huis.

Het geld voor de dino moet wel nog bij elkaar gezocht worden. Naturalis heeft er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. 'Vanaf het moment dat we bekend maakten dat we de T-rex aan het opgraven waren, worden we overspoeld met mails van kleine jongetjes die hun spaarpot voor ons leeg willen halen', vertelt Van Huis. Daarnaast wil het museum de naar schatting 5 tot 7 miljoen euro die het prehistorische beest moet kosten, bij elkaar halen door aankoopfondsen, het bedrijfsleven en rijke particulieren te vragen een bijdrage te leveren.

Dino-jacht aanvankelijk een teleurstelling

Naturalis besloot 2 jaar geleden dat het tijd werd voor een T-rex in de collectie. Het museum zocht contact met het Amerikaanse Black Hills Institute, een autoriteit op het gebied van de dino-jacht. Al vrij snel meldde het instituut dat het wat had gevonden. Uiteindelijk bleek het niet om de T-rex te gaan, maar om vier triceratopsen. 'Ook een unieke vondst, maar toch een beetje een ontgoocheling als je op een T-rex uit bent', geeft paleontoloog Anne Schulp toe.

Favoriete maaltijd van T-rex

Maar niet lang daarna was het toch raak: amateur-paleontologen vonden resten van een T-rex, waarop het Black Hills Institute Naturalis inseinde. De triceratopsen komen overigens ook naar Leiden. 'Die waren het favoriete hapje van de T-rex. We kunnen een mooie opstelling maken: dat die vier wegrennen voor de T-rex die ze op de hielen zit. Ik zie het al helemaal voor me', glundert Schulp.


 

Deel dit artikel: