Duizenden monumenten openen deuren voor Open Monumentendag

REGIO - Meer dan vierduizend monumenten zijn zaterdag en zondag in Nederland gratis te bezoeken. Ook in de regio openen veel gebouwen voor Open Monumentendag de deuren voor het publiek.
Het thema dit jaar is Macht en Pracht, over de invloedrijke personen en instellingen die door de eeuwen heen veel monumenten hebben voortgebracht. Het gaat zowel om economische, politieke en rechterlijke macht, als om geestelijke macht, de krijgsmacht en de koninklijke macht.
Een kleine greep uit het programma in de regio:
  • In Den Haag zijn traditiegetrouw regeringsgebouwen geopend, zoals de Eerste Kamer. Maar het voormalige bankgebouw De Tempel is bijvoorbeeld ook te bezoeken.
  • Leiden toont de politieke macht in het Stadhuis, economische macht in de voormalige Nederlandse Bank op het Kort Rapenburg, rechterlijke macht in het Gravensteen en kerkelijke macht in onder andere de Pieterskerk en Hooglandse Kerk.
  • In en om de Delftse binnenstad staan ruim 35 panden open voor bezichtiging. In ruim 20 monumenten zijn onder meer rondleidingen, lezingen en muzikale optredens.
  • Ter gelegenheid van de Open Monumentendag en de viering van 200 jaar Koninkrijk is in Zoetermeer een erepoort nagebouwd in de Dorpsstraat, ter hoogte van de voormalige buitenplaats Visvliet.
  • Gouda staat in het teken van de bijzondere achttiende-eeuwse gevels en interieurs. Ook het laatgotische Stadhuis en de Sint Jan zijn open. 
Met ongeveer 900.000 bezoekers per jaar is Open Monumentendag uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen in Nederland. Het is de 27ste editie van het evenement. Op de website van Open Monumentendag kun je een programma samenstellen door te zoeken op onder meer dag, plaats en type gebouw.