Leiden: 'Laat coffeeshops eigen wiet kweken'

Wietplanten in bedrijfsruimte Meridiaan Gouda
Wietplanten in bedrijfsruimte Meridiaan Gouda
LEIDEN - De elf Leidse coffeeshophouders mogen, als het aan de gemeenteraad ligt, hun eigen wiet gaan kweken. GroenLinks deed hiervoor een voorstel, en verwacht dat de raad hier donderdag mee instemt.
'We willen het probleem van criminaliteit aan de "achterdeur" van de shops oplossen', vertelt GroenLinks-raadslid en initiator van het plan Joost Hartlief. 'Om hierin stappen te maken, vroegen we burgemeester Henri Lenferink uit te zoeken wat er juridisch mogelijk is.' 

Verschillende kweekmogelijkheden

De burgemeester zette de verschillende opties deze zomer op een rij. Een van de opties is dat de gemeente zelf wiet gaat kweken. Een andere mogelijkheid kan zijn dat één bedrijf, onder toezicht, wiet teelt voor alle Leidse coffeeshops. Maar het voorstel om coffeeshops zelf te laten kweken voor de eigen verkoop, leek GroenLinks het meest kansrijk. 'Donderdag is de stemming in de gemeenteraad, en ik verwacht dat het erdoor komt', zegt raadslid Hartlief.
Maar daamee is Leiden er nog niet. 'Leiden moet een plan indienen bij minister Ivo Opstelten', vertelt Hartlief. Achttien andere gemeenten gingen Leiden hierin voor. Door met een aantal grote gemeenten druk uit te oefenen op Opstelten, hoopt Hartlief ruimte te creëren in het beleid. 'Het ligt juridisch ingewikkeld door Europese regelgeving en het Nederlandse gedoogbeleid. Maar Opstelten heeft beloofd de plannen te bespreken.'

'Bijna harddrug'

GroenLinks hoopt de kwaliteit van de wiet op deze manier ook beter te kunnen controleren. 'De hoeveelheid THC in wiet stijgt de laatste jaren enorm. Het is de psychoactieve stof in de plant. Als er teveel THC in wiet zit, is het geen softdrug meer, maar een harddrug', legt Hartlief uit.
Van een verbod is GroenLinks geen voorstander. Daardoor zou de criminaliteit alleen maar toenemen, denkt de partij. 'De criminelen die nu wiet telen, houden zich ook met andere criminele zaken bezig. De Leidse shops worden nu gedwongen in de onderwereld hun inkoop te doen. Dat willen we stoppen', zegt raadslid Hartlief.

Gemeente Den Haag wil niet zelf wiet kweken

In april kreeg de gemeente Den Haag van Rotterdam het verzoek een plan in te dienen om zelf gemeentelijke wiet te gaan kweken. Daar zag de gemeente niets in, want: 'het grootste deel van de illegaal in Nederland gekweekte softdrugs is bestemd voor de export. Het reguleren van de wietteelt voor de lokale markt biedt dan ook voor het overgrote deel van de wiethandel en de daaraan verbonden criminaliteit geen oplossing,’ aldus burgemeester en wethouders.