Lokale bestuurders tegen strafvermindering door beelden

beveiligingscamera
beveiligingscamera
DEN HAAG - De meeste lokale bestuurders vinden dat het uitzenden van beelden van een misdrijf in bijvoorbeeld een televisieprogramma niet moet leiden tot strafvermindering. Dat blijkt uit een enquete van Overheid in Nederland onder ruim 1700 lokale bestuurders in opdracht van nu.nl.
De Belgische hoofdverdachte van de geruchtmakende mishandeling die in januari in Eindhoven was, kreeg eerder een lagere straf. De rechter vond toen dat de privacy van de verdachte is geschonden doordat beelden van de schoppartij op tv en internet te zien waren. Justitie had zorgvuldiger moeten zijn met het uitzenden van de beelden, was het oordeel.
Van de ondervraagde bestuurders vindt 91 procent niet dat het openbaar maken van beveiligingsbeelden tot strafvermindering mag leiden. Sterker nog; 89 procent van de geënquêteerden vindt dat politie en justitie de mogelijkheid moeten krijgen om intensiever camerabeelden te gebruiken.
Justitie is blij met de steun van de lokale bestuurders. ‘We hebben in het geval van Eindhoven een standje gekregen van de rechter. Deze 'straf' is eigenlijk omgezet in strafmindering voor de verdachte’, zegt persofficier Ernst Pols tegen NU.nl. Justitie is tegen de uitspraak rond de hoofdverdachte in Eindhoven in beroep gegaan.