Koninklijk gezelschap in Ridderzaal uitgedund

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima
DEN HAAG - Koning Willem-Alexander staat dinsdag voor de eerste grote zichtbare ceremoniële klus als nieuw staatshoofd. In de Ridderzaal moet hij de Troonrede voorlezen en alle ogen en oren zullen gericht zijn op zijn presentatie.
De vorst is sinds zijn aantreden onafscheidelijk gebleken van zijn iPad, maar de verwachting is dat hij de Troonrede nog op de traditionele wijze van papier zal voorlezen. Bij andere gelegenheden heeft hij het apparaat al gebruikt om daarvan een toespraak voor te lezen.

Makkelijker in de hand

De iPad ligt in elk geval makkelijker in de hand en ritselt niet. Koningin Beatrix had een speciale techniek ontwikkeld om met haar vingers al bladen voor te sorteren zodat ze bij het voorlezen geen blad zou overslaan en steeds het volgende papier klaar had. Een beeldscherm kent dat probleem niet, al is er de kans dat er te snel wordt doorgescrold.
In de Ridderzaal is de troonswisseling zichtbaar aan de troonzetel. Die heeft een nieuw monogram gekregen. De B voor Beatrix is vervangen door een gestyleerde W-A voor haar opvolger. Voor het eerst in meer dan tien jaar staan er ook weer twee zetels op het podium. Koningin Máxima neemt plaats naast haar echtgenoot zoals in het verleden de prinsen Claus en Bernhard tijdens het voorlezen van de Troonrede ook naast het staatshoofd zaten.

Gezelschap uitgedund

Het koninklijke gezelschap dat in de Ridderzaal zal zijn, is na het aftreden van koningin Beatrix wel uitgedund. Het koningspaar wordt alleen vergezeld door prins Constantijn en prinses Laurentien. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn er niet meer bij. De twee behoorden tot de trouwste deelnemers aan het jaarlijkse parlementaire ceremonieel.
Juliana wilde na haar aftreden in 1980 nog wel eens gaan kijken naar de tocht van de Gouden Koets door de straten van Den Haag. Van Beatrix wordt dat niet verwacht.